Çanakkale kenti yerleşim alanının sıvılaşma potansiyeli
Liquefaction potantial of the Çanakkale settlement area
  1. Tez No: 170506
  2. Yazar: ALİ AYGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, Sıvılaşma potansiyeli, Özdirenç, Sismik Kınlma, Araştırma Çukuru, Resistivity, liquefaction, alluvimal, shear wave, seismic refraction, obsevation pit II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÇANAKKALE KENTİ YERLEŞİM ALANININ SIVBLAŞMA POTANSİYELİ ALI AYGUN OZ Bu çalışmada Çanakkale kenti yerleşim alanının sıvılaşma potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, yerleşim bölgesinin Alüvyon bölümünde Özdirenç Yöntemi ve Sismik Kırılma Yöntemi uygulanmıştır. Ayrıca Araştırma Çukurları açılarak yeraltısuyu gözlenmiş, numuneler alınmış, bu numunelerin tane boylan incelenmiştir. Çalışma alanında toplam 23 noktada Özdirenç değerleri alınmış, 16 noktada Sismik Kırılma kayıtlan alınmış, 9 noktada Araştırma Çukuru açılmıştır. Alınan verilere bağlı olarak kesitler oluşturulmuştur. Aynı kesitler üzerine Arastama Çukurlarının yerleri işlenerek, sismik hızlar ve yeraltısuyu verileri ile birlikte değerlendirilmiştir. Uyanık (2002) tarafından önerilen Kayma Dalga Hızına Bağlı Potansiyel Sıvılaşma Analiz Yöntemi" kullanılarak 6 değişik deprem senaryosu için farklı sıvılaşma riski haritalan oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it was aimed determining liquefaction potential of Çanakkale city. For this purpose, resistivity and seismic refraction method were applied in alluvimal parts. Besides them, groundwater level was observed, samples were collected and grain sizes of these samples were exarninated by means of observation pits. In the investigation area, resistivity measurements at 23 points, seismic refraction measurements at 16 points were carried out and observation pits were digged at 9 points. Resistivity psuedo sections were formed and observation pits were marked on these sections. Both were evaluated with seismic velocities and groundwater data together. By using“Method of Potential Liquefaction Analysis Based on Shear Wave Velocity”which is suggested by Uyanık (2002), different liquefaction risk maps were produced for 6 different earthquake scenario.