Anadolu üçgülünde ekim şekli ve tohumluk miktarının ot ve tohum verimine etkileri
The effects of planting methods and seeding rate on hay and seed yields in Anatolian clover
  1. Tez No: 170515
  2. Yazar: ÇİĞDEM SAYGI ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu üçgülü, sıra aralığı, tohumluk miktarı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, verim öğeleri, Persian clover, row spacing, seeding rate, green forage yield, hay yield, yield components. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
öz Çanakkale ekolojik şartlarında 2002-2003 yetiştirme döneminde yürütülen bu çalışmada, Anadolu üçgülü 3 farklı sıra aralığı ile serpme ekim ve 4 ayrı tohumluk miktarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak ekilmiş ve bu iki faktörün bazı verim ve verim öğelerine etkileri incelenmiştir. Denemeden elde edilen sonuçlara göre, kuru ot verimi üzerine sıra aralıkları ve tohumluk miktarlarının, yeşil ot verimi üzerine tohumluk miktarlarının, kuru ot oranı ve yabancı ot oram üzerine de sıra aralıklarının etkisi önemli bulunmuştur. En fazla yeşil ot ve kuru ot verimi 2 kg/da tohumluk miktarı ve 20 cm sıra aralığı ile ekimde elde edilmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale şartlarında Anadolu üçgülü yetiştiriciliği için en uygun sıra aralığı 20 cm ve en uygun tohumluk miktarı 2 kg/da olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research conducted in ecological condition of Çanakkale in 2002-2003, Persian clover was sown at 3 different row spacing with broadcasting and seeding rates following split plot experimental design with four replications in order to investigate the effects of the treatments on yield and some yield parameters. According to the results, row spacing and seeding rate had significant effects on hay yield whereas only seeding rate significantly affected green forage yield. In addition, the effect of row spacing on hay ratio was also found to be significant. The highest green forage and hay yield was obtained from 20 kg/ha seeding rate and 20 cm row spacing. As a result, for cultivation of Persian clover in Çanakkale conditions, the best row spacing and seeding rate was 20 cm and 20 kg/ha, respectively.