Bazı makrofungusların antimikrobiyal aktiviteleri üzerine araştırmalar
Investigation on antimicrobial activities of some macrofungi
  1. Tez No: 170516
  2. Yazar: NURCİHAN HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAŞARAN DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, makrofunguslar, disk difüzyon, Antimicrobial activity, macrofungi, disc diffusion n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz Bu araştırmada, Agaricus macrosporus, Macrolepiota procera. Coprinus comatus, Volvariella speciosa, Polyporus squamosw, Funalia troqii, Agaricus essetei, Agaricus xanthoderma Genevier, Agaricus praeclaresquamosus, Agaricus impudicus, Agaricus arvensis ve Agaricus langei makrofiınguslarından hazırlanan etanol ekstrelerinin disk difllzyon yöntemiyle Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus ATCC 7064, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Escherichia coli ATCC 13048, Klebsiella pneumoniae CCM 2316, Micrococcus luteus ATCC 9341, Proteus vulgaris ATCC 6899, Staphylococus aureus ATCC 6538 P, Salmonella epidermidis NRRL B- 4877, Salmonella typhimurium CCM 5445, Serretia marcescens NRRL 3284; Debaryomyces hansenii DSM 70238, Kluyveromyces fragilis ATCC 8608, Rhodotorula rubra DSM 70403 test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bulgularımıza göre, çalışmada kullanılan tüm makrofungusların tüm test mikroorganizmalarına karşı özellikle de mayalara karşı güçlü antimikrobiyal aktivite oluşturduğu saptanmıştır. Ülkemizde doğal olarak yetişen potansiyel kaynaklar durumundaki bu makrofungusların değerlendirilmesi için tıbbi, endüstriyel ve ekonomik açıdan ilave çalışmalarında yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the ethanolic extracts obtained from Agaricus macrosporus, Macrolepiota procera, Coprinus comatus, Volvariella speciosa, Polyporus squamosus, Funalia troqii. Agaricus essetei, Agaricus xanthoderma Genevier, Agaricus praeclaresquamosus, Agaricus impudicus, Agaricus arvensis and Agaricus langei have been investigated for their antimicrobial activity against Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus ATCC 7064, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Escherichia coli ATCC 13048, Klebsiella pneumoniae CCM 2316, Micrococcus luteus ATCC 9341, Proteus vulgaris ATCC 6899, Staphylococus aureus ATCC 6538 P, Salmonella epidermidis NRRL B-4877, Salmonella typhimurium CCM 5445, Serretia marcescens NRRL 3284; Debaryomyces hansenii DSM 70238, Kluyveromyces fragilis ATCC 8608, Rhodotorula rubra DSM by disc diffusion method. As a result of study, we have found that all macrofungi revealed strong antimicrobial activity against all the test microorganisms especially the yeast cultures. For the evaulation of these macrofungi that are naturally grown in our country and are potential useful resources, additional studies will be benefical from medicinal, industrial and economic standpoints.