Kozmolojik sabit problemi ve evrenin evrimine etkileri
Cosmological constant problem and it's effects on evolution of universe
- Tez No: 170518
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gravitasyonel Terim, Kozmolojik Terim, İdeal Akışkan, Einstein alan denklemleri, Marder Metriği, FRW Evreni, Kozmolojik Modeller, Kozmik Mikrodalga Fon Anizotropisi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
öz Bu tezde; değişken gravitasyonel ve kozmolojik terimli, ideal akışkan dolu Bianchi I tipi Marder evrenin dinamiği incelenmektedir. Evrenin oluşumunun erken dönemlerinde etkin olan gravitastonel terimin ve kozmolojik terimin özellikleri ve davranışları araştırılmaktadır. Bu amaçla, zamana bağlı kozmolojik terim ve gravitasyonel terim içeren Einstein alan denklemleri elde edilerek Marder metriği ile tanımlı homojen ve anizotrop evrenin ideal akışkan dağılımı için çözüm elde etmeye çalışılmaktadır. - ölçümleri için önerilen laboratuar G deneyleri ve gravitasyonel terim üzerine bazı astrofîziksel sınırlamalar verilmektedir. Değişken gravitasyonel terime ve kozmolojik terime sahip homojen, izotrop ve düz Friedmann-Robertson- Walker modeli özetlenmiştir. Elde edilen modelin bazı fiziksel ve geometrik özellikler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the dynamics of perfect fluid filled Bianchi I type universe which is having variable gravitational and cosmological terms is investigated. The behavior and properties of gravitational term and cosmological term which is active at the early ages of universe formation are studied. For this purpose, Einstein's field equations which are including time dependent gravitational term and cosmological term were obtained and tried to solve for the ideal fluid distributions of homogeneous and anisotrop universe defined by Marder's metrics. Laboratory experiments suggested for - measurements and astrophysical G restrictions on gravitational term were given. »Homogeneous, isotrop and flat Friedmann*Robertson-Walker's (FRW) Model which is having variable gravitational term and cosmological term is summarized. Some physical and geometrical properties of obtained model are discussed. Key Words : Gravitational Term, Cosmological Term, Perfect Fluid, Einstein 's Field Equations, Marder's Metric, FRW s Universe, Cosmological Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy. n