Arabaalan-Elmalı (Çanakkale) yöresi seramik sektöründe kullanılabilecek kaynaklar ve oluşum özelliklerinin kullanım özelliklerine etkisi
Raw material sources that used in the ceramics sector of around Arabaalan-Elmalı (Çanakkale) region and effects of formation characteristics towards usage characteristics
- Tez No: 170533
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEN ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rhyolitic tuff, alkaline kaolin, floor tile, Arabaalan - Elmalı region II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz Çalışma alanı Biga' nın doğusunda başlıca Arabaalan - Elmalı -Yolindi ve Ahadinova Köyleri arasında yer alır. Oldukça altere, gnaysik dokulu Yolindi metagraniti çalışma alanının en yaşlı birimi olup, üzerinde tektonik dokanak ilişkisi ile Karakaya Kompleksinin başlıca spilitik bazik volkanik kayaçlar, kireçtaşı blokları ve kırmızı çamurtaşı radyolaryalı çört pelajik şeyi birimlerinden oluşan Çal birimi bulunur. Bu birim üzerine gelen beyaz renkli riyolitik tüf, lav, kahverengi - yeşil renkli perlit aglomeralı ve pembemsi renkli andezitlerin genel litolojiyi oluşturduğu Biga volkanitleri, çalışma alanında geniş bir yayılım sunar. Seramik endüstrisinde“alkalili kaolen”olarak isimlendirilen riyolitik tüfler, alkali ve silis kaynağı olarak kullanılırlar. Üretiminin kolay olması, fiyatının diğer malzemelerden uygun olması gibi nedenlerden dolayı tercih edilirler. Arabaalan - Elmalı yöresinde geniş bir yayılım sunan riyolitik tüfler bu amaçla ilk kez bu çalışma ile endüstriyel hammadde kaynağı olabilirliği üzerinde çalışılarak, birimin mineralojik - petrografik özellikleri, kimyasal özellikleri ve teknolojik özellikleri incelenmiştir. Arabaalan - Elmalı yöresi riyolitik tüfler ile ilgili incelemeler sonucunda elde edilen veriler, bu bölgede yer alan riyolitik tüflerin seramik endüstrisinde özellikle yer karosu yapımında uygunluğunu ortaya koymuştur. Ayrıca kullanımında ortaya çıkabilecek seramik teknolojisi problemleri de belirlenerek önerileri ile tartışılmıştır. Anahtar Sözcükler : Riyolitik tüf, alkalili kaolen, yer karosu, Arabaalan - Elmalı yöresi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our study area is located to the East of Biga, between Elmalı, Arabaalan, Yolindi, Ahadinova villages. Weak altereted, bearing a gnaysic texture, Yolindi metagranite is the oldest unit and than tectonic boundry relationship with primary spilitic basic volcanic rocks of Karakaya complex. The latter is composed of limestone blocks and red mudstone radiolaried cherty pelagic slate of the Çal unit. White rhyolitic tuffs and lavas, brown-green coloured perlite bearing agglomerate and pinkish andesites form the general lithology of Biga volcanites, performs a great outcrop extension in the study area. The rhyolitic tuff named as“alkaline kaolin”in the ceramic industry. An important preferential raw material because it is used as alkaline and silica containing materials. It is easy to exploite, and is cheaper than many other raw materials. Our aim is to study, for the first time, rhyolitic tuff performing a great propagation in study area is studied as industrial raw material supply and mineralogic - petrographic, chemical and technological characteristics of the unit are investigated. Data obtained as a result of the investigation on the rhyolitic tuff in Arabaalan - Elmalı region shows that the rheolitic tufa in the region can be used in the ceramic industry especially for floor tile production. Besides, ceramic technology problems through usage are determined and their suggestions are discussed.