Etlik piliç karma yemlerine farklı adsorban madde katkısının aflatoksikozisi önleme derecesi, besi performansı, karkas ve histopatolojik özellikler üzerine olan etkisi
The supplementation of different adsorbents in the diets of broiler chickens to prevent aflatoxicosis and its effect on growth performance, carcass characteristics and histopathological properties
  1. Tez No: 170544
  2. Yazar: MUZAFFER DENLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA OKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin Bı, Aflatoksikozis, Adsorban, Performans, Etlik piliç, Aflatoxin Bi, Aflatoxicosis, Adsorbents, Performance, Broiler
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, etlik piliç karma yemlerine hydrated sodium calcium aluminosilicate (HSCAS), diatomit, aktif kömür, Saccharomyces cerevisiae ve konjuge linoleik asit (CLA)'in adsorban olarak ilavelerinin aflatoksin Bı (AFBı)'in toksisitesini gidermedeki etkinliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmalar, her biri 42 gün süreli dört ayrı deneme halinde günlük Ross 308 erkek civcivler ile yürütülmüştür. AFBı düzeyleri 0, 40 ve 80 ppb olan karma yemlere 3, 6 g/kg CLA, 2.5 ve 5 g/kg Saccharomyces cerevisiae ve ayrıca her AFBı düzeyine ayrı ayrı olmak üzere 2.5 g/kg HSCAS, diatomit ve aktif kömür katkılarının aflatoksikozisi gidermede adsorban olarak kullanılabilirlikleri irdelenmiştir. AFBı tüm denemelerde canlı ağırlık kazancını, yem tüketimini ve yemden yararlanma oranını olumsuz etkilemiş, serum parametrelerinin değişimine neden olmuştur. AFBı 'in her iki düzeyinde de karaciğer ağırlığı artmış, 80 ppb de ayrıca histopatolojik dejenerasyonlar görülmüştür. AFBı bulaşık karma yemlere HSCAS ilavesinin sadece AFBı verilen gruplarla karşılaştırıldığında, canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimini artırdığı, yemden yararlanma oranım iyileştirdiği belirlenmiştir. Benzer şekilde AFBı bulaşık CLA katkılı yemleri alan grubun piliçlerinde karaciğer dejenerasyonlarının önemli düzeylerde azaldığı tespit edilmiştir. Saccharomyces cerevisiae katkısının AFBı 'in 40 ppb düzeyindeki besi performansı kayıplarım belirli düzeylerde önlediği ve karaciğerde histopatolojik değişimlerin olmadığı belirlenmiş, fakat 80 ppb düzeyindeki bulaşıkhkta Saccharomyces cerevisiae 'nin bu yöndeki etkisi bulunmamıştır. Adsorban olarak diatomit ve aktif kömür kullanımın AFBı'in olumsuz etkilerini gidermede etkili olmadığı saptanmıştır. Etlik piliçlerde aflatoksinin olumsuz etkilerini gidermede karma yemlere HSCAS ilavesinin en etkili adsorban olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the efficiency of hydrated sodium calcium aluminosilicate (HSCAS), diatomite, activated charcoal, saccharomyces cerevisiae and conjugated linoleic acid (CLA) supplemented to diet as adsorbents in the prevention of anatoxin Bı (AFBi) toxicity in the broiler chickens. Four consecutive trials were conducted using day-old Ross 308 male broiler chicks each trial lasted for 42 days. In the experiments, it was determined that whether the supplementation of 3 and 6 k/kg CLA, 2.5 and 5 g/kg Saccharomyces cerevisiae and 2.5 g/kg HSCAS, diatomite, activated charcoal in the diets having 40 and 80 ppb AFBi was efficient in the prevention of aflotoxicosis. AFBi in the diet negatively affected body weight gain, feed intake and feed conversion rate parameters in all experiments and altered biochemical parameteres of serum. Liver weight was increased in birds given AFBi at the levels of 40 and 80 ppb; besides, 80 ppb AFBi in the diet caused histopathological degenerations. Compared to groups receiving AFBi alone, the addition of the HSCAS to the AFBi contaminated diet increased body weight gain, feed intake and improved feed conversion rate. Similarly, the addition of the CLA provided protection against broiler chickens' liver damage, which is induced by AFBi. It was proved that although the addition of Saccharomyces cerevisiae in the diets prevented partially the decrease in the growth performance and histopathological changes induced the AFBi at the level of 40 ppb, this addition failed to prevent the negative effects of AFBi at the level of 80 ppb. It was determined that the addition of diatomite or activated charcoal in the diets failed to prevent the harmful effects of AFBi. It was concluded that HSCAS is the most effective adsorbent to decrease the negative effects of AFB] to broiler chickens.