Glukoz oksidaz ve katalazın ayrı ayrı ve birlikte immobilizasyonu ve karakterizasyonu
Characterization of immobilized glucose oxidase, immobilized catalase and CO-immobilized glucose oxidase-catalase
- Tez No: 170562
- Danışmanlar: PROF.DR. SEYHAN TÜKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glukoz oksidaz, katalaz, florisil, kovalent immobilizasyon, ko- immobilizasyon, Glucose oxidase, catalase, florisil, covalent immobilization, co- Immobilization II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Öz DOKTORA TEZİ GLUKOZ OKSIDAZ VE KATALAZIN AYRI AYRI VE BİRLİKTE İMMOBİLİZASYONU VE KARAKTERİZASYONU Gül ÖZYILMAZ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. S.Seyhan TÜKEL Yıl: 2005 Sayfa: 158 Jüri : Prof.Dr. S.Seyhan TÜKEL Prof. Dr. Levent KAYRIN Doç.Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Doç.Dr. Mahmut ÇALIŞKAN Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Glukoz oksidaz (GOD), katalaz (CAT) ve glukoz oksidaz-katalaz (GOD- CAT) glutaraldehit ile aktifleştirilmiş florisil desteğine belirlenen en uygun koşullarda immobilize edilmiş, GOD-CAT ko-immobilizasyonunda birlikte ve sıralı immobilizasyon olmak üzere 2 farklı yöntem uygulanmıştır, immobilize GOD, immobilize CAT ve ko-immobilize GOD-CAT enzimlerinin katalitik etkinlikleri sırasıyla 2,2. 103, 4,8.104 ve 2,8.103 s^.M^olarak bulunmuş ve GOD'nin CAT ile ko- immobilize edilmesinin H2O2 inaktivasyonunun engellenmesinde etkili olduğu ve GOD aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir. Aynca termal kararlılıkları, farklı ortamlarda depolama kararlılıkları ve tekrar kullanım kararlılıkları araştırılarak serbest enzim ile karşılaştmlmıştır. GOD-CAT'm birlikte veya sıralı ko- immobilizasyonu katalitik etkinlik ve maliyet açısından karşılaştırıldığında sıralı immobilizasyonun daha etkin ve ekonomik olduğu saptanmıştır, immobilize GOD, immobilize GOD + immobilize CAT karışımı ve ko-immobilize GOD-CAT enzimleri kesikli, geri beslemeli ve sürekli dolgu yataklı kolon reaktörlerde kullanılmış ve her üç reaktör sisteminde de en yüksek etkinliği ko-immobilize GOD- CAT'm gösterdiği, her üç enzim sistemi için en yüksek verimliliğin ise geri beslemeli dolgu yataklı kolon reaktöre ait olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS CHARACTERIZATION OF IMMOBILIZED GLUCOSE OXIDASE, IMMOBILIZED CATALASE AND CO-IMMOBILIZED GLUCOSE OXIDASE-CATALASE Gül OZYILMAZ University Of Çukurova Institute of Natural and Applied Sciences DEPARTMENT OF CHEMISTRY Supervisor: Prof.Dr. S.Seyhan TUKEL Year: 2005 Pages: 158 Jury : Prof. Dr. S.Seyhan TÜKEL Prof. Dr. Levent KAYRIN Assoc. Prof. Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇ Assoc. Prof. Dr. Mahmut ÇALIŞKAN Assist. Prof. Dr. Ramazan BİLGİN Glucose oxidase (GOD), catalase (CAT) and glucose oxidase-catalase (GOD-CAT) were covalently immobilized onto florisil activated with glutaraldehyde at predetermined optimal immobilization conditions. GOD and CAT were co- immobilized either sequentially or simultaneously. Maximum catalytic efficiencies of the immobilized GOD, immobilized CAT and co-immobilized GOD-CAT were determined as 2.2x 103, 4.8xl04 ve 2.8xl03 s^.M"1, respectively. The higher catalytic efficiency observed with the dual enzyme system shows the advantage and efficiency of the GOD-CAT co-immobilization indicating the protective role of CAT on GOD against H2O2 inhibition. Thermal stabilities, storage stabilities at different conditions and reusability of preparations were also investigated. The catalytical efficiencies and costs of sequentially or simultaneously co-immobilized GOD-CAT systems were compared, and sequential co-immobilization was found to be more effective and cheap. Immobilized GOD, the mixture of immobilized GOD + immobilized CAT and co-immobilized GOD-CAT enzyme samples were used at batch, recycled and continuous packed bed column reactors. It was determined that co-immobilized GOD-CAT had the highest catalytic efficiency at all reactors and recycled packed bed reactor was better then the others with the highest productivities obtained for the three enzyme systems.