Some aspects of ferroelectric P-N junction having corrugated interface
Oluklu arayüzeye sahip ferroelektrik P-N eklemin bazı özellikleri
  1. Tez No: 170561
  2. Yazar: MEHMET SAİT BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİRULLAH MEHMETOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ferroelektriklik, p-n eklem, Ferroelektrikliğin Fenomenolojik Teorisi. II, Ferroelectrics, p-n junction, Phenomenological Theory of Ferroelectricity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Öz DOKTORA TEZİ OLUKLU ARAYÜZEYE SAHİP FERROELEKTRIK P-N EKLEMİN BAZI ÖZELLİKLERİ Mehmet Sait BOZGEYIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Emirullah MEHMETOV Yıl: 2005, Sayfa: 114 Jüri : Prof.Dr.Emirullah MEHMETOV Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Prof. Dr. Ramazan ESEN Prof. Dr. AtalayKÜÇÜKBURSA Doç. Dr. Metin ÖZDEMİR Oluklu arayüzeye sahip tek ve çoklu ferroelektrik p-n eklemin bazı özellikleri Ferroelektrikliğin Landau-Ginzburg-Devonshire Fenomenolojik Teorisi ve bazı taşıma mekanizmaları kullanılarak teorik olarak araştırılmıştır. Potansiyel enerji, polarizasyon, anomal voltaj gibi fiziksel ölçülebilirleri module etme isteğinden dolayı, analitik hesaplamalar temelde spontana polarizasyon ile beraber aydınlatma uyarısı, sıcaklık, v.b. gibi dış etkinin tesiri ile ilişkili boyutsuz bir paramterenin (anahtar faktör) fonksiyonu olarak verildi. Basitçe, olukların etkisini sadece sıralanımlan yönünde ve iki boyutlu (2B) spontana polarizasyonun ilgili bileşeni ile birlikte düşünme, bize gürültü ve akımda azalma gibi olası olumsuz yan etkilerin ve sınırlamaların meydana gelebildiği anlayışım çıkarttı. Ayrıca sıcaklık değiştirilmesi ile boyutsuz parametrenin değişimi kullanılarak aygıt uygulamalarındaki optimal değerleri bulma istemi için ilgili nicelikleri module edebileceğimiz spekülasyonunu yapıyoruz. Analitik yaklaşımımızın ana fikri, dış alanların değişimiyle ferroelektrik p-n eklem sistemlerinin boyutsuz parametre içeren bazı fiziksel niceliklerini modüle edebileceğimizdir. Bu tür modülasyonu niçin ve nasıl yapabileceğimizin nedeni boyutsuz parametreyi spontana polarizasyon, sızma bölgesindeki uzaysal yük konsantrasyonundan oluşan indüklenmiş polarizasyon ve sıcaklık terimleri cinsinden formüle edebildiğimiz gerçeğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS SOME ASPECTS OF FERROELECTRIC P-N JUNCTION HAVING CORRUGATED INTERFACE Mehmet Sait BOZGEYIK DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Adviser : Prof.Dr. Emirullah MEHMETOV Year: 2005, Pages: 114 Board of Jury : Prof.Dr.Emirullah MEHMETOV Prof. Dr. Victor POGREBNYAK Prof. Dr. Ramazan ESEN Prof. Dr. Atalay KUCUKBURSA Assoc. Prof. Dr. Metin OZDEMIR Some aspects of ferroelectric single and multiple p-n junction having corrugated interface were theoretically investigated by means of Landau-Ginzburg- Devonshire Phenomenological Theory of Ferroelectricity and some transport mechanisms. Analytical calculations were basically given as a function of a dimensionless parameter, a key factor, related to the spontaneous polarization together with the influence of external effect such as illumination excitation, temperature, etc. in order to seek to modulate physical measurables for instance, potential energy, polarization, anomalous photovolatage, etc. Simply, consideration of the effect of corrugations only in the direction of their alignment and together with the related component of 2D spontaneous polarization gave us insight into that possible negative side effects and limitations for example, noise, degradation of current, etc. might occur. Also, we speculate that we are able to modulate related quantities by means of changing the dimensionless parameter via alteration of temperature for seeking the optimal values in possible device applications. The main idea of our analytical approach is that by variation of external fields we are allowed to modulate some physical quantities, which involves dimensionless parameter, of ferroelectric p-n junction systems. The reason why and how we are able to do such modulation is the fact that we are cable to formulate dimensionless parameter in terms of polarization which dependence on spontaneous polarization, induced polarization arising from concentration of space charges in depletion region and temperature also.