Yumuşak çeliğin asidik ortamdaki korozyonuna bazı organik maddelerin inhibitör etkilerinin incelenmesi
The inhibition effect of some organic materials on the corrosion performance of mild steel in H2SO4 solution
- Tez No: 170569
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLFEZA KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Korozyon, korozyon inhibisyon, EIS, Rodanin, 2-TBA
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YUMUŞAK ÇELİĞİN ASİDİK ORTAMDAKİ KOROZYONUNA BAZI ORGANİK MADDELERİN İNHİBİTÖR ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Ayşe ONGUN YÜCE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Gülfeza KARDAŞ Yıh: 2005, Sayfa:79 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Gülfeza KARDAŞ Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Bu çalışmada, 2-Tiyobarbütirik asit (2-TBA) ve Rodanin“ in yumuşak çeliğin korozyonuna inhibisyon etkisi 0,5 M H2SÛ4 çözeltisinde potansiyodinamik polarizasyon, elektrokimyasal impedans spektroskopisi kullanılarak çalışmıştır. Zamanla açık devre potansiyeli ve hidrojen gazı çıkışı ölçülmüştür. Potansiyodinamik polarizasyon eğrileri 298°K”de elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan 2-TBA ve Rodanin H2SÜ4 çözeltisinde yumuşak çeliğin korozyonunu engellemektedir ve bu inhibisyonun inhibitör derişiminin artmasıyla daha da çok arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS THE INHIBITION EFFECT OF SOME ORGANIC MATERIALS ON THE CORROSION PERFORMANCE OF MELD STEEL IN H2S04 SOLUTION Ayşe ONGUN YÜCE DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst. Prof. Gülfeza KARDAŞ Year: 2005, Pages: 79 Jury: Asst. Prof. Gülfeza KARDAŞ Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU In this study the inhibition effect of 2-Thiobarbituric acid (2-TB A) and Rodanin on the corrosion performance of mild steel (MS) have been studied in 0.5 M H2SO4 solution using potentiodynamic polarization, electrochemical impedance spectroscopy and long term tests such as hydrogen evolution and change of open circuit potential with immersion time were achieved. Potentiodynamic polarization curves were also obtained in the temperature 298 °K. The obtained results show that. 2-TBA and Rodanin inhibits corrosion of MS in H2SO4 solution and this inhibition more pronounces with increasing inhibitor concentration. Kev Words: Corrosion, Corrosion inhibition,EIS, Rodanin, 2-TBA II