Nikel kaplı platin elektrotta bazik ortamda metil alkol oksidasyonunun incelenmesi
Investigation of methanol oxidation on nickel-coated platinum electrode in alkaline medium
- Tez No: 170571
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLFEZA KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metanol, Elektrooksidasyon, Nikel Kaplama, Siklik Voltametri, Methanol, Electrooxidation, Nickel Coating, Cyclic Voltammetry II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ NİKEL KAPLI PLATİN ELEKTROTTA BAZİK ORTAMDA METİL ALKOL OKSİDASYONUNUN İNCELENMESİ Esra DEMİR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gülfeza KARDAŞ Yılı: 2005, Sayfa: 69 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Gülfeza KARDAŞ Doç. Dr. İlyas DEHRİ Yrd. Doç. Dr. Zeynep ZAİMOĞLU Bu çalışmada, metanolün elektrooksidasyonu ve bu oksidasyon reaksiyonlarına ait olan bazı kinetik parametreler 1 M NaOH içeren ortamda araştırılmıştır. Çalışma elektrotları olarak platin (Pt), nikel (Ni), nikel kaplanmış platin (PtNi) ve nikel-çinko banyosunda nikel kaplanmış platin (PtNiZn) (Zn uzaklaştırılmış) elektrotlar kullanılmıştır. Kinetik parametrelerin belirlenmesinde siklik voltametri tekniğinden yararlanılmıştır. Deneyler farklı sıcaklık, tarama hızı, ve metanol derişiminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sonucunda, kullanılan elektrotlardan PtNiZn'nun, oksidasyonda en yüksek akım ve en düşük aktivasyon enerjisi değerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS INVESTIGATION OF METHANOL OXIDATION ON NICKEL-COATED PLATINUM ELECTRODE IN ALKALINE MEDIUM Esra DEMİR DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Gülfeza KARDAŞ Year: 2005, Pages: 69 Jury: Asist. Prof. Gülfeza KARDAŞ Asoc. Prof. İlyas DEHRİ Asist. Prof. Zeynep ZAİMOGLU In this study, the oxidation of methanol and some kinetic parameters related to the reactions of this oxidation were investigated in a medium of 1 M NaOH. Platinum (Pt), nickel (Ni), nickel-coated platinum (PtNi) and platinum electrodes nickel-coated in nickel-zinc bath (PtNiZn) (Zn etched) were utilized as the working- electrodes. Cyclic Voltammetry Technique was made use of for the identification of the kinetic parameters. The experiments were carried out under various heat, scanning rate and methanol oxidation. At the end of the study, of the electrodes used, PtNiZn was observed to have the highest current and lowest activation energy in the methanol oxidation.