İletken polimer kaplı elektroaktif elektrotların hazırlanması (oksijen çıkış elektrodu)
Preparation of polymer convered electroactive electrodes (oxygen evolution electrode)
  1. Tez No: 156025
  2. Yazar: FATİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİKE KABASAKALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polianilin, Elektrokatalizör, Oksijen Çıkış Reaksiyonu, Elektroles Kaplama, Döner Disk Elektrot, Polyaniline, Electrocatalyzor, Oxygen Evolution Reaction, Electroless plating, Rotating Disc Electrode
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
İLETKEN POLİMER KAPLI ELEKTROAKTİF ELEKTROTLARIN HAZIRLANMASI (OKSİJEN ÇIKIŞ ELEKTRODU) (Doktora Tezi) Fati YILDIRIM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EKİM 2004 ÖZET Bu çalışmada yumuşak çelik elektrot üzerine Polianilin (Pani) filmi 0,3 M oksalik asit ve 0,1 M anilin çözeltisinde başarıyla kaplanmıştır. Pani oluşturma işlemi sabit akım, sabit potansiyel ve dönüşümlü voltametri teknikleri ile incelenmiş en uygun tekniğin dönüşümlü voltametri tekniği olduğuna karar verilmiştir. Kaplı elektrotların bileşimi ve yapısı polarizasyon eğrileri, EDS ve SEM ile incelenmiştir. Pani ile kaplı çeliklerin korozyona karşı etkinlikleri 0,1 M NaCI ve 0,1 M NaOH çözeltisinde Tafel ekstrapolasyon ve empedans ölçüm yöntemleriyle belirlenmiştir. Pani kaplama 0,1 M NaCI ve 0,1 M NaOH çözeltisinde metali korozyondan koruyabilmiştir. Pani kaplı çelik ve platin elektrotlarda, Pani kaplamanın alt materyalin elektrokimyasal özelliklerini gösterdiği bulunmuştur. Pani kaplı çelik elektrodun 0,1 M NaOH çözeltisinde kararlılık testi yapılmış ve bu ortamda Pani kaplamanın kararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Pani kaplı elektrotlar üzerine elektroles nikel ve kobalt biriktirilmiş ve hazırlanan her bir elektrodun oksijen çıkış reaksiyonu için katalitik aktifliği incelenmiştir. Pani kaplamanın alt materyalin elektrokimyasal davranışını gösterdiği gibi, üzerine biriktirilen metalin de elektrokimyasal davranışını gösterdiği bulunmuştur. Nikel biriktirmenin oksijen çıkış reaksiyonuiçin elektrodun katalitik etkinliğini artırdığı, nikelin üzerine kobalt ilavesi île elektrodun katalitik etkinliğinin daha fazla arttığı bulunmuştur. Üzerine nikel ve nikel ile birlikte kobalt biriktirilmiş Pani kaplı çelik elektrot ile 0,1 M NaOH çözeltisinde kararlılık testleri yapılmış ve her iki elektrodun da yaşlandıkça katalitik etkinliğinin arttığı bulunmuştur. Nikel ve kobalt biriktirilmiş Pani kaplı elektrotların döner disk elektrot ile oksijen çıkış reaksiyonu için mekanizma aydınlatma çalışmaları yapılmıştır. Bilim Kodu: 405.04.00
Özet (Çeviri)
m PREPARATION OF POLYMER COVERED ELECTROACTIVE ELECTRODES (OXYGEN EVOLUTION ELECTRODE) (Ph. D. Thesis) Fati YILDIRIM GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY OCTOBER 2004 ABSTRACT In this study the polyaniline film (Pani) was successfully covered on mild steel electrode from 0.3 M oxalic acid and 0.1 M aniline solution. The Pani formation process was investigated by the use of constant current, constant potential and cyclic voltammetric methods and it was decided that the most suitable one among these methods was cyclic voltammetry. The structure and the composition of the polymer covered electrode was examined with cyclic voltammetric curves, EDS and SEM techniques. The corrosion inhibition of Pani was determined by the use of Tafet extrapolation and electrochemical impedance spectroscopy. It was observed that Pani layer provided sufficient protection to the steel electrode against corrosion in 0.1 M NaCI and 0.1 M NaOH solutions. It was observed that the Pani layer covered upon Pt and steel electrodes show the electrochemical properties of substrate metals. The Pani covered steel electrode was subjected to a stability test in 0.1 M NaOH solution and the electrode was found to be stable in this medium. Electroless nickel and cobalt were deposited on Pani covered electrodes and the electrocatalytic properties of each electrode for the oxygen evolution reaction were investigated. It was also observed thatIV Pant layer also exhibited the electrochemical properties of the deposited material as it showed the properties of the covered substrate. It was found that the nickel deposition increased the electrocatalytic efficiency of the electrode for the oxygen evolution reaction and the cobalt deposition upon nickel layer increased the catalytic efficiency even further. The Pant covered electrodes with nickel and nickel plus cobalt deposition were subjected to stability test in 0.1 M NaOH medium and it was found that electrocatalytic efficiencies of the both electrodes showed an increase as the electrodes were aged. The mechanism of the oxygen evolution reaction on nickel and nickel plus cobalt deposited electrodes was elucidated by the use of rotating disc electrode. Science Code: 405.04.00