Vortex control behind the circular cylinder using the splitter plate
Silindir arkasında oluşan girdabın plaka yardımıyla kontrol edilmesi
- Tez No: 170572
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN AKILLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Girdap kontrolü, plaka, Sığ su, DPIV. II, Vortex Control, Splitter Plate, Shallow water, DPIV
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SİLİNDİR ARKASINDA OLUŞAN GİRDABIN PLAKA YARDIMIYLA KONTROL EDİLMESİ Naime Filiz TÜMEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Year: 2005, Pages: Jüri: Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Prof.Dr. Beşir ŞAHÎN Yrd.Doç.Dr. Galip SEÇKİN Bu çalışmada, sığ suda silindir arkasına plaka yerleştirilerek, oluşan vortex kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Silindir arkasına yerleştirilen plakanın boyu 10 mm ile 120 mm arasında 10 mm'lik artımlarla değişmektedir. Fakat silindir 50 mm çapa sahip olup, deney boyunca çapı sabit kalmıştır. Plaka'nın kalınlık etkisi, T, ile ifade edilmiş olup, üç farklı plaka kalınlığı için T/D=0.016, 0.04 ve 0.08 değerleri elde edilmiştir. Plaka ile silindir arasındaki boşluk ise, 0 mm ile 100 mm arasında 12.5 mm'lik arttırımlar ile değiştirilmiştir. Bu çalışma Reynolds sayısı Re=5000'de, Parçacık görüntülemeli hız ölçüm tekniği kullanılarak anlık ve ortalama hız vektörleri, akım çizgisi, türbülans isatistik değerleri toplam 200 anlık imageler ile elde edilmiştir. Deneyler sonrasında kalınlıklar arasında bir fark gözlenmemiş ve T/D=0.016 kalınlık değeri sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS VORTEX CONTROL BEHIND THE CIRCULAR CYLINDER USING SPLITTER PLATE Naime Filiz TÜMEN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI Year: 2005, Pages: 70 Jury: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI Prof.Dr. Beşir ŞAHİN Assist. Prof.Dr. Galip SEÇKİN The flow behaviour around a vertical circular cylinder placed in shallow water was controlled by splitter plates inserted at various locations downstream of the cylinder. The splitter plate has a length which is ranged from 10 mm to 120 mm. And the cylinder has a fixed diameter which is equal to D=50 mm. The effect of plate thickness, T, was examined using three plates with different thicknesses, T/D=0.016, 0.04 and 0.08. The gap between the base of the cylinder and the leading edge of the splitter plate was ranged from 0 to 100 mm with 12.5 mm increments. Particle Image Velocimetry (PIV) was used to measure instantanoues velocity vector field in the wake region at Reynolds number based on cylinder diameter Re=5000. The mean velocity vector field, corresponding vorticity field and streamline topology and turbulence statistics were obtained from 200 instantanous images.