Bileşik yarıiletken filmlerde fotoiletkenlik ölçümleri
Photoconductivity measurements in compound semiconductors
  1. Tez No: 170573
  2. Yazar: GÜLÇİM KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdS, CdO, Kimyasal Depolama Yöntemi (CBD), Optik Özellikler, Fotoiletkenlik. m, Semiconductors, CdS, Chemical Bath Deposition, Optical Properties, Photoconductivity. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BİLEŞİK YARIİLETKEN FİLMLERDE FOTOİLETKENLİK ÖLÇÜMLERİ Gülçin KOROGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ramazan ESEN Yıl: 2005, Sayfa: 94 Jüri: Prof. Dr. Ramazan ESEN : Doç. Dr. Hamide KAVAK : Prof. Dr. Birgül YAZICI Kadmiyum sülfür (CdS) ve kadmiyum oksit (CdO) filmler çeşitli optik ve opto-elektronik uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. CdS ve CdO birlikte kullanıldığında uyum problemi minimum düzeyde olmaktadır. Bu çalışmada CdS ve CdO filmlerin optik, elektriksel ve fotoiletkenlik özellikleri belirlenmiştir. Cam alt taban üzerine kaplanmış bu örnekler açık havada oksidasyona tutularak CdO' e dönüştürülmüş ve bu arada gerçekleşen değişiklikler belirlenmiştir. Hesaplanan soğurma katsayısının ~104 cm“1 ve yasak enerji aralığının 2.47 eV, filmlerin özdirenç değerlerinin ~103”5 ûcm civarında olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PHOTOCONDUCTIVITY MEASUREMENTS IN COMPOUND SEMICONDUCTORS Gülçim KOROGLU DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervizor: Prof. Dr. Ramazan ESEN Year: 2005, Pages: 94 Jury : Prof. Dr. Ramazan ESEN : Assoc. Prof. Hamide KAVAK : Prof. Dr. Birgül YAZICI Cadmium suphide (CdS) and cadmium oxide (CdO) thin films are widely used in many optical and opto-electronic applications. When these two materials used together the mismatch effect between the layers is seen minimized. In this work optical, electrical and photoconductivity properties of the CdS and CdO film were determined. CdS films were deposited onto the glass substrates. Later these films were oxidized in open air atmosphere to obtain CdO films. The changes in optical properties due to the oxidation were determined. It's found that the absorption coefficient is about 104 cm“1, the forbidden band gap is about 2.47 eV and the resistivities are about ~10 ”Qcm.