Genel liselerde okutulan biyoloji-3 ders kitapları üzerine bir inceleme
An investigation on biology-3 textbooks that used in secondary school
- Tez No: 170606
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET HASENEKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji-3 ders Kitapları, Ders kitabı inceleme, Bilimsel içerik, Görsel tasarım, Betimsel Analiz
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Doktora Tezi GENEL LİSELERDE OKUTULAN BÎYOLOJÎ-3 DERS KİTAPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME Esra ÖZAY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İsmet HASENEKOĞLU Ders kitapları,- temel öğretim materyali olarak kullanıldıkları için özel bir öneme sahiptirler. Ülkemizde yaygın bir kullanım alam olan ders kitaplarının, her öğretim kademesi için uygun olduklarının bilinmesi gerekir. Bu çalışma, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen ve genel liselerin 3. sınıflarında 2003-2004 öğretim yılında okutulan biyoloji kitaplarının bilimsel içerik ve görsel tasarım yönünden yeterli olup olmadığını araştırmıştır. Bu amaçla, her kitap bölüm bölüm okunulmuş ve yapılan kaynak taraması ve uzman görüşleriyle biçimlendirilen bir değerlendirme ölçeğindeki kriterlere göre veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla ölçeğe göre sınıflandırılıp yorumlanmıştır. Araştırma sonunda incelenen iki biyoloji 3 ders kitabının, özellikle“birinci”olarak isimlendirdiğimiz kitabın, bilimsel içerik ve görsel tasarım yönünden yetersiz oldukları saptanmıştır. Bu kitapların yeniden ele alınarak öğrenci için daha uygun bir hale getirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. 2005, 169 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis AN INVESTIGATION ON BIOLOGY-3 TEXTBOOKS THAT USED IN SECONDARY SCHOOL Esra ÖZAY Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Secondary Science And Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. İsmet HASENEKOGLU Textbooks haye a specific importance since they are used as main instruction material. It is important to know that whether commonly used textbooks in our country are adequate interms of content and presentation or not. This study was performed to examine whether the Biology-3 textbooks that approved by Republic of Turkey Ministry of National Education- Chairmanship of Training Committee and used for secondary school in 2003-2004 academic year in Turkey, sufficient in terms of scientific content and visual presentation or not. For this aim, Biology-3 textbooks was read chapter by chapter and data were collected according to criteria of evaluation scale that constituted with literature search and opinions of experts. The data gathered were interpreted and categorized through descriptive analysis. As a result, it was determined that two biology-3 textbooks, especially the one that coded as“first”, are insufficient in respect of scientific content and visuaLpresentation. It was recommended that biology-3 textbooks must be improved by correcting scientific content and visual presentation. 2005, 169 sayfa Keywords'. Biology-3 textbooks, Textbook analysis, Scientific content, Visual presentation, Descriptive Analysis. 11