Kinazolinon temelli yeni Mn (III) katalizörünün sentezi ve alkenlerin katalitik epoksidasyonu
Synthesis of a new Mn (III) catalyst based on quinazolinone and catalytic epoxidation of olefins
  1. Tez No: 170622
  2. Yazar: MURAT ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDULLAH KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kinazolinon, Asimetrik ligand, Mangan katalizör, Katalitik epoksidasyon, Quinazolinone, Asymmetric ligand, Mangan catalyst, Catalytic epoxidation 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİNAZOLİNON TEMELLİ YENİ Mn(III) KATALİZÖRÜNÜN SENTEZİ ve ALKENLERİN KATALİTİK EPOKSİDASYONU Murat ÇAKICI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hamdullah KILIÇ Bu çalışma, salisilaldehid ve kinazolinon halkaları içeren yeni bir asimetrik Mn(III) katalizörünün sentezini ve alkenlerin katalitik epoksidasyonunda kullanımını içermektedir. İlk aşamada rasemik ligand 2f ve optikçe aktif ligand S-2f sırasıyla rasemik laktik asit ve optikçe saf I(-)-laktik asitten çıkılarak sentezlendi. Rasemik ligand 2f, rasemik Mn(III) kompleksi 2g'ye dönüştürüldü ve aktif oksijen kaynağı varlığında çeşitli alkenlerin epoksidasyon reaksiyonları gerçekleştirildi. Katalizörün epoksidasyon reaksiyonlanndaki regio-, kemo- ve diastereoselektivitesinin yüksek olduğu çeşitli substratlar kullanılarak belirlendi 2005, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS of A NEW Mn(III) CATALYST BASED ON QUINAZOLINONE and CATALYTIC EPOXIDATION of OLEFINS Murat ÇAKICI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hamdullah KILIÇ The present study consists of the synthesis of a new asymmetric Mn(III) catalyst containing salicylaldehyde and quinazolinone rings and its uses in catalytic epoxidations of olefins. Firstly, racemic ligand 2f and optically active ligand S-2f were synthesized starting from racemic lactic acid and optically active Z(-)-lactic acid respectively. Racemic ligand 2f was converted to racemic Mn(III) catalyst 2g and epoxidation reactions of various olefins were carried out in the presence of active oxygen source. It was determined that Kegio-, chemo- and diastereoselectivity of the catalyst was high in the epoxidation reactions by using various substrates. 2005, 100 pages