Fare genomunda bazı yağ asitleri yıkım ve sentez enzim genlerinin cDNA'larının üretilmesi, antisens mRNA sentezi ve in situ hibridizasyonu ile gen ekspresyon analizi
cDNA's production of some fatty acids synthase and catabolism enzyme genes in mouse genome, production of antisens mRNA and gen expression analysis by in situ hybridization
  1. Tez No: 170629
  2. Yazar: TUFAN EMİRÇUPANİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER İRFAN KÜFREVİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: In situ hibridizasyon, mRNA, cDNA, gen ekspresyonu, PCR
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARE GENOMUNDA BULUNAN BAZI YAĞ ASİTLERİ YIKIM VE SENTEZ ENZİM GENLERİNİN cDNA'LARININ ÜRETİLMESİ, ANTİSENS mRNA SENTEZİ ve JiVSİTT/HİBRİDİZASYONU İLE GEN EKSPRES YON ANALİZİ Tufan EMİRÇUP ANİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö.İrfan KÜFREVİOĞLU Birçok bileşen ihtiva eden düzenleyici metabolik ağırı anlaşılması için, her bir komponentin ekspresyon zamanının ayrıntılı bir şekilde bilinmesi önemli bir avantaj sağlar. Gen ekspresyon örnekleri, RNA in situ hibridizasyonu ile kolaylıkla belirlenebilir. Bu çalışmada fare genomunda bulunan bazı yağ asitleri yıkım ve sentez enzim genlerinin, 14,5 günlük fare embriyosu üzerinde otomatik robot kullanılarak in situ hibridizasyon yöntemiyle gen ekspresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmada bazı yağ asitleri sentez ve yıkım enzim genleri (Fasn, Acly, Crat, Acadın, Acadî, Decrl, Pccb) seçildi. Bu enzimler için spesifik primerler düzenlendi. Bu spesifik primerler kullanılarak spesifik cDNA probları hazırlandı. cDNA probları ile antisens mRNA' lar (in vitro transkripsiyon) üretildi. Bu antisens mRNA probları kullanılarak; 14,5 günlük fare embriyosu üzerinde in situ hibridizasyon yapıldı. Sonuç olarak Fasn, Decrl ve Pccb genlerinin ekspresyon olmadığı, Acly geninin göz, beyin sistemi, kafatası sinir düğümü, omurilik, soluk borusunda; Crat geninin dorsal kök ganglion, thymus ve bazı kaslarda; Acadın' in kalp, tiroid sinir ağında, karaciğerde; Acadl gerimin ise karaciğer, akciğer ve cellebeliumda ekspresyon olduğu tespit edildi. Daha sonra ekspresyon sonuçları internet ortamına (www.genepaint.org) aktarıldı. 2005, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis cDNA'S PRODUCTION OF SOME FATTY ACIDS SYNTHASE AND CATABOLISM ENZYME GENES IN MOUSE GENOME, PRODUCTION OF ANTISENS mRNA AND GEN EXPRESSION ANALYSIS BY IN SITU HYBRIDIZATION Tufan EMİRÇUPANÎ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervision Prof. Dr. Ö.İrfan KÜFREVÎO?LU In the understanding of metabolic pathway that has many components, detailed knowledge of expression time of each of these components provide important advantages. Gene expression pathways can readily be determined by RNA in situ hibrizidation. In the present study, the gene expression analysis of some enzymes of fatty acid anabolism and catabolism that present in mouse genome was carried out using a automatic robotic system by in situ hibrizidation in 14,5 days old Mouse embryo. In this study, fatty acids synthase and catabolism enzyme genes (Fasn, Acly, Crat, Acadm, Acadl, Decrl, Pccb) were selected. Specific primers were arranged for these enzymes. Specific cDNA templates was prepared with these specific primers. Antisense mRNAs (in vitro transcription) was produced with specific cDNA templates. In situ hybridization in which was used these antisense mRNAs on mouse embryo (14,5 days) was made. It was determined that the genes of Fasn, Decrl and Pccb are not expressed, Acly gene is expressed in eye, brain system, cranium nervous system, spinal cord; Crat gene is expressed in dorsal root ganglia, thymus, some muscle; Acadm gene is expressed in heart, chroid plexus, liver; Acadl gene is expressed in liver, lung, celleberium. Finally obtained expression results were transfered with software in internet (www.genepaint.org). 2005, SO pages Keywords; In situ hybridization, mRNA, cDNA, gene expression, PCR II