Aras havzasında oluşabilecek taşkınların büyüklük ve frekanslarının tahmin için en uygun yöntemin belirlenmesi
Determination of the most appropriate method for estimating the magnitute and frequencies of possible floods in the Aras basin
  1. Tez No: 170643
  2. Yazar: MEVLÜT TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN HANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Araş havzası, taşlan frekans analizi, bölgesel taşkın tahminleri, sentetik hidrograf tahmini, istatistiksel ön analizler, Aras basin, flood frequency analysis, regional flood estimations, sentetic hydrograpy estimation, statistical pre-analysis 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET Doktora Tezi ARAŞ HAVZASINDA OLUŞABİLECEK TAŞKINLARIN BÜYÜKLÜK VE FREKANSLARININ TAHMİNİ İÇİN EN UYGUN YÖNTEMİN BELİRLENMESİ Mevlüt TEKİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Yönetici: Prof. Dr. Abdurrahman HANAY Yrd. Yönetici: Yrd. Doç. Dr. Fatih TOPALOGLU Su yapılarının projelendirilmesinde, güvenilir proje taşkınlarının tahmini özel bir önem taşımaktadır. Bu yüzden uygun taşkın yönteminin seçimi çok önemlidir. Bu çalışmada, hiç akım gözlem verisi olmayan, eksik verisi olan ve yeterli veriye sahip alam gözlemlerinin bulunduğu Araş havzasında kullanılabilecek en uygun taşkın tahmin yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Araş havzasında ölçülmüş 21 adet akım gözlem istasyonunun (AGİ) uzun yıllık anlık maksimum akım verileri ile, 64 adet yağış gözlem istasyonunun (YGİ) 24 saatlik maksimum yağış kayıtları kullanılmıştır. Araş havzasında çeşitli yinelenmelerdeki taşkınlar; çoklu regresyon analizi (ÇR20 ve ÇR19), bölgesel taşlan frekans analizi (BTFA), birleştirilrniş analiz (ÇB) ve Snyder sentetik birim hidrograf analiz modelleri ile tahmin edilmiş, bu tahminler olasılık analizi sonuçları ile bazı istatistiksel test kriterleri kullanılarak kıyaslanmış ve havzada kullanılabilecek en iyi model belirlenmiştir.“En iyi alt grup regresyon analizi”sonucunda havzada 1,50 ve 2,33 yinelenmen" taşkınları tahmin etmek için geliştirilen denklemlerde havza alam, dere frekansı ve maksimum havza röliyefi en etkili karakteristikler olurken; 5, 10, 25, 50, 75 ve 100 yıllık yinelenmelerde ana dere uzunluğu, dere frekansı ve havza dallanma oram en etkili karakteristikler olmuştur. Ayrıca, yukarıda belirtilen modeller ile akım gözlemleri olmayan alt havzalar için olası taşlan büyüklüklerinin tahmini olanaklı hale getirilmiştir. Sonuçta, istatistiksel test kriterlerinin genel değerlendirmesine göre, en iyi yöntemlerin sırasıyla, ÇR(20), ÇB, ÇR(19), BTFA ve Snyder modelleri olduğu belirlenmiştir. 2005, 181 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF THE MOST APPROPRIATE METHOD FOR ESTIMATING THE MAGNITUTE AND FREQUENCIES OF POSSIBLE FLOODS IN THE ARAS BASIN Mevlüt TEKİN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahman HANAY Co- supervisor: Asst. Prof. Dr.Fatih TOPALOGLU Reliable design flood estimations play an important in the design of hydraulic structures. Therefore finding an appropriate method is of importance. This study aims at determining of the best model to be used at ungauged, poorly gauged, and gauged Aras basin. Long-rterm annual instantaneous peak flow data measured at the 21 flow gauging stations (AGİ) and long-term annual peak daily precipitation data measured at the 64 precipitation gauging stations (YGİ) in the Aras basin were used in the study. Floods with various frequencies in the Aras basin were estimated by the models of multiple regression analysis (CR20 and CR19), regional flood frequency analysis (BTFA), combined analysis (CB) and Snyder synthetic unit hydrograph analysis. These estimates were compared with the results of probability analysis by using some statistical test criteria and then determined the best model to be used in the basin. While basin area, stream frequency and maximum basin relief were the most effective characteristics in the equations developed to estimate floods on the 1,5 and 2,33 years return period at the results of“best subset regression analysis”; channel length, stream frequency and bifurcation ratio were the most effective characteristics in the equations developed to estimate floods on the 5, 10, 25, 50, 75, and 100 years return period at the results of“best subset regression analysis”. In addition, it can be said that the estimation of probable flood magnitutes for the ungauged sub-basins is possible by using above mentioned methods. In conclusion» based on the general evaluation of statistical test criteria, it is determined that the best methods are ÇR(20), ÇB, ÇR(19), BTFA, and Snyder, respectively. 2005, 181 page