Bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde Pseudomonas syringae pv. phaseolicola ve Xanthomonas campestris pv. phaseoli'ye dayanıklılığın belirlenmesi
Determination of resistance against Pseudomonas syringae pv. phaseolicola and Xanthomonas campestris pv. phaseoli in some bean (Phaseolus vulguras L.) genotypes
- Tez No: 170648
- Danışmanlar: PROF.DR. FAİK KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas syringae pv. phaseolicola, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, fasulye, dayanıklılık, Pseudomonas syringae pv. phaseolicola, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, bean, resistance
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BAZI FASULYE (Phaseolus vulgaris L.) ÇEŞİTLERİNDE Pseudomonas syringae pv. phaseolicola ve Xanthomonas campestris pv. phaseolfye DAYANIKLILIĞIN BELİRLENMESİ Dursun AKBAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Faik KANTAR Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşit/genotiplerinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak görülen Pseudomonas syringae pv. phaseolicola (Psp) ve Xanthomonas campestris pv. phaseoli (Xcp) bakterilerine karşı dayanıklılıkları ve bu patojenlerin verim üzerindeki etkileri, laboratuar ve Erzurum tarla şartlarında 2004 yılında kontrol uygulaması ile kıyaslamak olarak test edilmiştir. Laboratuar denemesinde, bakteri inokulasyon sonucu 36 K nolu genotipin bakterilere dayanıklı, diğer iki test bitkisinin (Yakutiye-98 ve Kantar-05) hassas olduğu tespit edilmiştir. Tarla denemesinde hastalık simptomları görülmemesine karşın, Psp ve Xcp bakteri uygulamaları 36 K nolu genotipte kontrole kıyasla sırasıyla % 9 (250.5 kg/da) ve % 16 (230.7 kg/da), Yakutiye-98 çeşidinde % 27 (123.4 kg/da) ve % 10 (153.5 kg/da), Kantar-05 çeşidinde ise % 14 (238.4 kg/da) ve % 20 (223.5 kg/da) verim kaybına neden olmuştur. Bu sonuçlara göre, 36 K nolu genotip diğer test bitkilerine (Yakutiye-98 ve Kantar-05) nazaran her iki bakteri türüne karşı daha yüksek dayanıklılık göstermiştir. Araştırma neticesinde, 36 K nolu genotipin fasulyede önemli verim kayıplarına yol açan Psp ve Xcp bakterilerine dayanıklı çeşitlerin ıslahında gen kaynağı olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. 2005, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF RESISTANTCE AGAINST Pseudomonas syringae pv. phaseolicola AND Xanthomonas campestris pv. phaseoli IN SOME BEAN (Phaseolus Vulgaris L.) GENOTYPES Dursun AKBAŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Faik KANTAR The effects of two bacterial pathogens (Psedomonas syringe pv. phaseolicola and Xanthomonas campestris pv. phaseoli) causing halo blight and leaf spot on bean (Phaseolus Vulgaris L.) were determined based on yield and disease severity parameters of the bean varieties/genotypes commonly grown in Eastern Anatolia Region of Turkey in laboratory and field experiments conducted in 2004. During the laboratory experiment, that the genotype 36 K was resistant to bacteria; whereas the other two test plants (Yakutiye-98 and Kantar-05) were sensitive to both of the bacterial species tested. Even though no disease symptoms were observed on any of the bean genotype tested, significant yield losses were determined for the genotypes 36 K, Yakutiye-98 and Kantar-05 inoculated with Psp and Xcp as 9 % (250.5 kg/da) and 16 % (230.7 kg/da); 27 % (123.4 kg/da) and 10 % (153.5 kg/da); and 14 % (238.4 kg/da) and 20 % (223.5 kg/da) in the field conditions respectively. Overall evaluation of disease and yield data in the present study show that the genotype 36 K showed resistance against both Psp and Xcp pathogens. Therefore this genotype may be used as a potential source of resistance in breeding programs for the management of the bacterial hola blight and spot diseases. 2005, 49 pages