Bazı arpa genotiplerinin tuzluluğa toleranslarının belirlenmesi
Determination of salt tolerance of some barley genotypes
  1. Tez No: 170647
  2. Yazar: İRFAN TASLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAHİN AKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: arpa (Hordeum vulgare L.), tuzluluk, tolerans, çimlenme, çıkış, fide, barley (Hordeum vulgare L.), salinity, tolerance, germination, emergence, seedling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BAZI ARPA GENOTİPLERİNİN TUZLULUĞA TOLERANSLARININ BELİRLENMESİ İrfan TASLAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şahin AKTEN Bu çalışmada 32 adet arpa genotipinin tuza toleransları incelenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, genotipler petri kutularında 6 farklı NaCl solüsyonunda (0, 6, 12, 18, 24 ve 30 dS/m) çimlendirilmiş ve tuzluluğa dayanıklı, orta derecede dayanıklı ve hassas olan genotipler belirlenmiştir. İkinci aşamada ise seçilen genotipler toprak ortamında ve 5 farklı NaCl solüsyonunda (0, 5, 10, 15 ve 20 dS/m) çıkış ve fide gelişimi yönünden incelenmiştir. İncelenen parametrelerden çimlenme hızı, çimlenme gücü, çimlenme oranı, çıkış oranı, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı ve tuz tolerans indeksinin artan NaCl dozları ile azaldığı, buna karşılık sürgün/kök oranının arttığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Şahin-91, Orza-96, Aydanhanım, Kalaycı-97, Tarm-92, Tokak- 157/37 ve Çumra-2001 yüksek seviyede, Anadolu-98, Çetin-2000, Erginel-90, Doruk-86, Zafer- 160, Bülbül-89, Obruk-86, Wieland, Bilgi-91, Efes-3, Tercan ve Yesevi-93 orta seviyede toleranslı, Yeşilköy-3703, Krusevac ve Angora genotipleri ise tuzluluğa karşı duyarlı bulunmuştur. 2006, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF SALT TOLERANCE OF SOME BARLEY GENOTYPES İrfan TASLAK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Prof. Dr. Şahin AKTEN Salt (NaCl) tolerance of 32 barley genotypes was investigated. At first stage of the study, the genotypes were germinated at six NaCl concentrations (0, 6, 12, 18, 24 and 30 dS/m) in dishes and evaluated as tolerant, moderately tolerant and sensitive, and the second stage, the selected genotypes were tested in terms of emergence and seedling development at five different NaCl solutions (0, 5, 10, 15 and 20 dS/m) in soil. It was determined that investigate parameters; such as germination rate, seed vigor, germination percentage, emergence percentage, shoot lenght, root length, shoot fresh and dry weight, root fresh and dry weight ve salt tolerance percentage were decreased by increasing of NaCl doses, whereas shoot/root ratio was increased. According to the results of the study, Şahin-91, Orza-96, Aydanhamm, Kalayci-97, Tarm-92, Tokak-157/37 and Çumra-2001 were found to be high tolerable, Anadolu-98, Çetin-2000, Erginel-90, Doruk-86, Zafer- 160, Bülbül-89, Obruk-86, Wieland, Bilgi-91, Efes-3, Tercan and Yesevi-93 showed tolerance to medium tolerable, Yeşilköy-3703, Krusevac and Angora were the most sensitive genotypes against NaCl. 2006, 58 pages