Aras, Karasu ve Çoruh havzalarından yakalanan Capoeta Sp.'lerin MtDNA sitokrom-b bölgesinde PCR-RFLP yöntemi ile genetik farklılığın belirlenmesi
The determination of genetically difference by using PCR-RFLP application of MtDNA cytochoreme-b region of Capoeta sp. captured from Aras, Karasu and Çoruh basin
- Tez No: 170655
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: MtDNA, PCR, RFLP, Sitokrom-b, Capoeta sp, MtDNA, PCR, RFLP, Cytochrome-b, Capoeta sp. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARAS, KARASU VE ÇORUH HAVZALARINDAN YAKALANAN Capoeta ap.'LERİN MtDNA SİTOKROM-B BÖLGESİNDE PCR-RFLP YÖNTEMİ İLE GENETİK FARKLBLIĞIN BELİRLENMESİ Ercüment AKSAKAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Orhan ERDOĞAN Araş, Karasu ve Çoruh havzalarında bulunan akarsulardan yakalanan Cyprinidae familyası, Cypriniformes formuna mensup Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTADT 1772), Capoeta capoeta umbla (HECKEL 1843) ve Capoeta tınca (HECKEL 1843)'nm mtDNA sitokrom-b bölgesinde PCR-RFLP yöntemi ile genetiksel farklılık belirlenmiştir. Bu amaçla, mtDNA'nın sitokrom-b bölgesinde 400-500 bp'lik kısıra amplifiye edilerek Alul, HinfL Spel ve HpalI restriksiyon enzimleri ile kesilmiştir. Spel restriksiyon enzimi amplifiye edilen bölgeyi, Capoeta capoeta capoeta, Capoeta tinca ve Capoeta capoeta umbla'da. yaklaşık 300-400 bp'lik kısımdan, HpalI restriksiyon enziminin ise aynı bölgeyi her üç balık örneğinde de sırasıyla yaklaşık 300-400; 300; 300-400' bp lik kısımdan birer defa kestiği tespit edilmiştir. Buna rağmen, Hinfl restriksiyon enzimi her üç örnekte de herhangi bir bölgeyi kesmezken, Alul restriksiyon enziminin ise Capoeta capoeta capoeta 'da herhangi bir bölgeyi kesmediği, Capoeta capoeta umbla ve Capoeta tinca 'da ise yaklaşık 400 bp' bölgeden bir defa kestiği belirlenmiştir. Bu çalışma ile, Capoeta capoeta capoeta, Capoeta capoeta umbla ve Capoeta tinca balık türlerinde sitokrom-b bölgesinin farklı baz dizilişine sahip oldukları anlaşılmıştır. 2005, 41 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF GENETICALLY DIFFERENCE BY USING PCR- RFLP APPLICATION OF MtDNA CYTOCHROME-B REGION OF Capoeta sp. CAPTURED FROM ARAŞ, KARASU AND ÇORUH BASIN Ercüment AKSAKAL Atatürk University Graduate School of Agriculture Faculty Department of Fishery Sciences Supervision Assoc. Prof. Dr. Orhan ERDO?AN Genetical differences were determined by PCR-RFLP in mtDNA cytoehrome-b region of Cypriniformes“Capoeta capoeta capoeta (GULDENSTADT 1772), Capoeta capoeta umbla (HECKEL 1843) and Capoeta tinea (HECKEL 1843)”captured from Araş, Karasu and Çoruh basin's rivers. For this purpose, the 400-500 bp of cytochrome-b region was amplified and digested with Alul, Hinfl, Spel ve Hpall restriction enzymes. While, Spel retriction enzyme digested approximately 300-400 part of the amplified region of Capoeta capoeta capoeta, Capoeta capoeta umbla ve Capoeta tinea, Hpall restriction enzyme digested approximately 300-400; 300; 300-400 bp part of cytochrome-b region of Capoeta capoeta capoeta, Capoeta capoeta umbla ve Capoeta tinea respectively. While, Hinfl didn't digest any region in three fish species cytochrome-b regions, Alul digested 400 bp region one time in Capoeta capoeta umbla and Capoeta tinea but the enzyme was not digest in Capoeta capoeta capoeta. With this study, it was determined that cytochrome-b region of Capoeta capoeta capoeta, Capoeta capoeta umbla ve Capoeta tinea has different base sequence. 2005, 41 Pages