Elektrokimya konusundaki kavramların anlaşılmasında kavramsal değişim yaklaşımının etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of conceptual change approach on understanding of electrochemistry concepts
- Tez No: 170654
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜRSES, PROF.DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimya, kavramsal değişim yaklaşımı, oluşturmacılık, kavram yanılgıları, bilgisayar benzetimleri, gösteri deneyleri, Electrochemistry, conceptual change approach, constructivism, misconceptions, computer simulations, demonstrations
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELEKTROKİMYA KONUSUNDAKİ KAVRAMLARIN ANLAŞILMASINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Çetin DOĞAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Kimya Eğitimi Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES Ortak Danışman: Prof. Dr. Ömer GEBAN Bu çalışmanın amacı; kavramsal değişim yaklaşımının, öğrencilerin elektrokimya ile ilgili başarılarına, kimyaya ve bilgisayar benzetimlerine karşı tutumlarına etkisini, geleneksel öğretim yaklaşımı ile karşılaştırmaktır. Bunun yanı sıra, çalışmada, öğrencilerin elektrokimya konusundaki basanları ile bilimsel işlem becerileri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Ayrıca, konuyla ilgli olarak“Elektrokimya Konusu ile ilgili Rehber Materyal”hazırlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Erzurum ilinde Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi (NKAÖL) ve Ziya Gökalp Liselerinde iki öğretmenin ders verdiği dört şubedeki toplam 76 lise üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Şubelerden biri rasgele örnekleme yöntemiyle, kavramsal değişim yaklaşımının kullanılacağı deney grubu; diğeri ise, geleneksel öğretim yaklaşımının kullanılacağı kontrol grubu olarak seçilmiştir. Eşit olmayan kontrol grup deseninin kullanıldığı çalışmada, 2004- 2005 öğretim yılının birinci döneminde dört hafta süreyle uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri;“Elektrokimya Kavram Testi”,“Kimya Dersine Tutum Ölçeği”,“Bilgisayar Benzetimlerine Karşı Tutum Ölçeği”,“Bilimsel İşlem Beceri Testi”,“Bilgisayar Benzetimi Pratiğini Değerlendirme Ölçeği”ve“Elektrokimya Kavram Yanılgısı Belirleme Anketi”olmak üzere başlıca altı ölçekten elde dilmiştir. Araştırmada öne sürülen hipotezleri test etmek için ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA), bağımsız grup t-testi, ilişkili örnekler t-testi kullanılmış ve betimlemeli istatistik yöntemlerinden yararlanılarak frekans tabloları hazırlanmıştır. Sonuçlar, elektrokimya konusundaki kavramların öğrenciler tarafından anlaşılmasında, kavramsal değişim yaklaşımının geleneksel öğretim yaklaşımından daha başarılı olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin kimyaya karşı tutumları açısından farklılık olmadığı ancak bilgisayar berızetimlerinin kullanıldığı deney gruplarındaki öğrencilerin bilgisayar benzetimlerine karşı tutumlarmda anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, uygulamaların yapıldığı liseler arasında elektrokimya başarılan açısından Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi lehinde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçların yanı sıra, araştırmada öğrencilerin elektrokimya konusu ile ilgili kavranılan anlamalan üzerine bilimsel işlem becerileri ve ön testlerin önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. 2005, 182 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF EFFECT OF CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ON UNDERSTANDING OF ELECTROCHEMISTRY CONCEPTS Çetin DO?AR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES Cosupervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN The aim of this study is to compare the effect of conceptual change approach with traditional teaching approach on students' understanding of electrochemistry concepts and on their attitude toward chemistry and computer simulations. The relationship between students' understanding of electrochemistry concepts and their science process skills was also investigated. In addition, an“Electrochemistry Supplementary Material”was prepared related to the subject Sampling consists of total 76 grade 11 students who took chemistry course in four classrooms, two classrooms of which are in Nevzat Karabağ Anatolian Teacher High School and the others from Ziya Gökalp High School. Two different lecturers taught both schools. One of the classrooms in both schools was selected as experimental group and the other as control group and this selection was done randomly. In the experimental group, electrochemistry concepts were taught by using conceptual change approach for four weeks in the first semester of 2004-2005 education seasons. In the control group, traditional instruction was followed. In this study, nonequational control group design was used and the data was collected by six instruments which are“Electrochemistry Concept Test”,“Attitude Scale Toward Chemistry”,“Attitude Scale Toward Computer Simulations”,“ Science Process Skills Test”,“The Scale of Evaluation of the Practices of Computer Simulations”,“The questionnaire of the diagnosis of electrochemistry misconceptions”. In this study, in order to test the research hypothesis proposed, to interpret and to categorize, ANCOVA, independent t-test, paired t-test and descriptive analysis were used. The results indicated that conceptual change approach is more effective than traditional teaching approach on the students' understanding of electrochemistry concepts and the students in control group have much more misconceptions than the experimental group. It was found that there is no difference statistically between groups considering attitudes towards chemistry. In addition, it was determined that the students in experimental groups performed positively attitude towards computer simulations. Meanwhile, there is a difference between the schools in the favor of Nevzat Karabağ Anatolian Teacher High School 2005, 182 pages