Tarım işletmelerinin üretim araçlarından yararlanma biçimi ve bunların piyasayla ilişkilendirilmesi: Erzurum il örneği
Usage of production faktors in farm and their association with market: The case of Erzurum province
  1. Tez No: 170670
  2. Yazar: OKAN AKIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AVNİ BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal girdi* Erzurum, üretim araçları, tarımsal kredi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TARIM İŞLETMELERİNİN ÜRETİM ARAÇLARINDAN YARARLANMA BİÇİMİ VE BUNLARIN PİYASAYLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Okan AKIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taran Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Avni BÎRÎNCÎ Bu çalışma 2004-2005 dönemini kapsamakta olup, Erzurum ilindeki tanin işletmelerinin üretim araçlarından yararlanma biçimi ve bunların piyasayla ilişkilendîrilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma yöresi olarak Merkez, Horasan, Çat, Aşkale ve tortum ilçeleri seçilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler basit tesadüfi örnekleme yöntemine ile seçilen 18 köyde faaliyette bulunan 174 tarım işletmesinden anketlerle elde edilmiştir İncelenen işletmelerdeki ortalama nüfus 8,1 kişi olup, toplam aile nüfusunun %66.4rını faal nüfus teşkil etmektedir. Müteşebbis çiftçilerin ortalama yaşı 48,6 ve eğitim durumları ise %63.8'i ilkokul mezunu olup, %5.2'si hiç eğitim almamıştır. İşletme basma düşen 4,9 EİB'nin %54,5'inin ahi kaldığı ve işletmelerin %18 oranında yabancı işgücü kullandığı tespit edilmiştir. Kutlanılan arazîlerin %8"3,2rsi mülk arazidir. Ortalama tarla arazisi 10 ha, işletme arazisi ise 12 ha olarak bulunmuştur, işletme arazisi ortalama olarak 1 1,8 parça olup, bir parçanın büyüklüğü ise 1,02 hektardır. Mevcut ağıtların kuDanımında %58.61ık atıl kapasite olduğu ve bunun ağıllarda 28 ila 35 arasında küçükbaş hayvan beslenmesiyîe giderilebileceği tespit edilmiştir. Çiftçilerin %43,I*i traktör sahibi iken, dışardan ortalama traktör kiralanan gün sayısı 8,7'dir. Çiftçilerin %66'sı çiftlik gübresi ve %57'si tarımsal ilaç kutlanmaktadır. Çavdar, yulaf ve patates tohumlarında sertifikalı tohum kullanımına rastlanmamıştır. İşletmelerde bulunan ortalama hayvan varlığı 11,3 BBHB*dîr. Çiftçilerin %88Tinin sosyal güvenliği vardır. Çiftçilerin %55,8 borçlu bulunmakta ve borçlanılan oran balonunda en fazla %42 ile Ziraat Bankası ilk sıradadır. Çiftçilerin %54'ü kooperatiflere üyedir. En fazla üyeliği bulunan kooperatif %53,2 ile taran kredi kooperatifidir. 2005, 67 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis USAGE OF PRODUCTION FACTORS IN FARMS AND THEIR ASSOCIATION WITH MARKET: THE CASE OF ERZURUM PROVINCE Okan AKIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economic Supervisor: Asst. Prof. Dr. Avni BİRİNCİ This study, which covers the 2004-2005 production period, was conducted to determine the utilization type of production factors and their relation to the market. Erzurum- central, Horasan, Çat, Aşkale and Tortum districts were selected as the study area. The data used in this study were collected from the farms through face to face farmer interviews resulted in 174 completed questionnaires. Farms were selected by Random Sampling Method from 18 villages in the study area. Number of people per household was found to be 8,1 of which 66,4% was active population. Average farmer age, on the other hand, was 48,6 and 63,8% of them was graduated from primary school and 5,2% had no education. It was also determined that average labor force per farm was 4,9 Man Labor Unit (MLU) of which 54,5% was idle, while 18% of the farms used off farm labor. Average farm size was found to be 12 ha of which 10 ha was tillage land. 83,2% of the used farm land was reported to be real asset. Farm land was over fragmented and number of plots per farm was found to be 11,8 in average while average plot size was 1,02 ha. It was determined that 58,6% of the total sheep folds was not used which could be utilized through extra 28 or 35 sheep in each farm. It was determined that average number of days per farm for tractor rental was calculated to be 8,7 as (fid 43.1% of the farms have tractor. 66 per cent of the farms stated mat they used animal manure as fertilizer and again 57% of them reported pesticide use. No registered and certified seed use in rye, oats and potato production was reported in the farms. Average number of animals per farm was 1 1,3 Animal Unit (500 kg live weight). According to the study findings, 88% of the farmers had social security and 55,8% of the farms had dept to various credit organizations amongst them Turkish Agricultural Bank came first with 42%. It was found that 54% of the farmers were member of cooperatives and Agricultural Credit Cooperatives came first regarding the number of members. 2005, 67 Pages KeyWords: Agricultural inputs, Erzurum, production factors, agricultural credit