Erzurum ili Pasinler ilçesinde patates üretim maliyeti ve tarımsal ilaç kullanımının maliyetler üzerine etkisi
Potato production cost and effects of pesticide use in Pasinler district, Erzurum province
  1. Tez No: 170669
  2. Yazar: AHMET SEMİH UZUNDUMLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AVNİ BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal ilaç, patates, maliyet, Pasinler ilçesi, Erzurum, Agricultural pesticide, potato, cost, Pasinler District, Erzurum n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM İLİ PASİNLER İLÇESİNDE PATATES ÜRETİM MALİYETİ VE TARIMSAL İLAÇ KULLANIMININ MALİYETLER ÜZERİNE ETKİSİ Ahmet Semih UZUNDUMLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Avni BİRİNCİ Bu çalışmanın amacı, Pasinler ilçesi patates üretiminde; üreticilerin eğilimlerim, çevreyle olan ilişkilerini ve ilaç kullanım düzeylerini miktar ve değer olarak belirlemek ve ilaç kullanımının maliyetlere etkisini tespit etmektir. Araştırmada, Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı 9 köyde yapılan 95 anket çalışması sonuçlarından, yerli ve yabancı literatürlerden ve kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anket verileri 2004 üretim yılım kapsamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, ilaçlamaya karar vermede koruyucu amaç için ilaçlama, tarımsal ilaç seçiminde ise üretici deneyimleri ve ilaç bayileri ile tarım il/ilçe müdürlüğü teknik elemanlarının önerilerinin etkili olduğu saptanmıştır. Genel olarak üreticilerin %86'sı tarla ve bahçelerinde hastalık ve zararlılar gözlenmeden ilaç kullanmaktadır. Üreticilerin %48,42'si ilaç ambalajlarım rastgele çevreye attıklarım belirtmişlerdir. Patates üretimi yapan işletmelerde münavebeyi düzenli olarak uygulayan işletmelerin oram %98,95'dir. İncelenen işletmelerde patates üretiminde dekara tarımsal mücadele masrafı 6,25 YTL olup, değişen masraflar içindeki payı %1,78, toplam masraflar içindeki payı ise %1,69 olarak belirlenmiştir. İşletmeler dekara ortalama 342,5 kg tohum, 100,74 kg kimyasal gübre ve 80,46 kg çiftlik gübresi kullandığı belirlenmiştir. Buna bağlı olarak lkg patatesin maliyeti 0,198 YTL bulunmuştur. İşletmelerde ortalama brüt marj -28,01 YTL/da ve net kâr -85,85 YTL/da olarak hesaplanmıştır. 2005, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis POTATO PRODUCTION COST AND COST EFFECTS OF PESTICIDE USE IN PASİNLER DISTRICT, ERZURUM PROVINCE Ahmet Semih UZUNDUMLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Avni BİRİNCİ The aim of this study is to determine farmers' tendency towards pesticide use, their relationship with environment, and the quantity and value of pesticide use in potato production, and to show the cost effect of pesticide use in Pasinler district, Erzurum province. In this research, the data have been collected from state agencies, and national and international sources, in addition to 95 survey results conducted in 9 villages in Pasinler district, Erzurum. The data used in this study cover 2004 production season. According to research results, it is found that to apply pesticide is to protect the product before infection; in selecting the type of the pesticide applied, the producer's past experiences, recommendations of pesticide sellers and agricultural extension personnel are influential. In general, 86 percent of producers use pesticide before seeing any disease or insects in their land. 48,42 percent of producers apply pesticide to their land randomly. Amongst the potato producers, 98,95 percent rotate the crops regularly. The cost of pesticide application per decare is found 6,25 YTL, and this is the 1,78 percent of variable cost and 1,69 percent of the total costs. On average, farmers use 342,5 kg seed, 100,74 chemical fertilizer and 80,46 kg manure per decare. By using these data, the cost of potato, average gross margin, and net profit of the farms are calculated as 0,198 YTL/kg, -28,01 YTL/da and -85,85 YTL/da, respectively. 2005, 52 pages