Bursa ili Karacabey ilçesinde organik ve konvensiyonel şeftali üretiminin maliyetler açısından karşılaştırılması
The comparisin of the costs of organic and conventional peach production in Karacabey district, Bursa province
- Tez No: 170671
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AVNİ BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal girdi* Erzurum, üretim araçları, tarımsal kredi, Karacabey, Conventional Production, Unit Cost, Organic Production, Peach 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TARIM İŞLETMELERİNİN ÜRETİM ARAÇLARINDAN YARARLANMA BİÇİMİ VE BUNLARIN PİYASAYLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ Okan AKIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taran Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Avni BÎRÎNCÎ Bu çalışma 2004-2005 dönemini kapsamakta olup, Erzurum ilindeki tanin işletmelerinin üretim araçlarından yararlanma biçimi ve bunların piyasayla ilişkilendîrilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma yöresi olarak Merkez, Horasan, Çat, Aşkale ve tortum ilçeleri seçilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler basit tesadüfi örnekleme yöntemine ile seçilen 18 köyde faaliyette bulunan 174 tarım işletmesinden anketlerle elde edilmiştir İncelenen işletmelerdeki ortalama nüfus 8,1 kişi olup, toplam aile nüfusunun %66.4rını faal nüfus teşkil etmektedir. Müteşebbis çiftçilerin ortalama yaşı 48,6 ve eğitim durumları ise %63.8'i ilkokul mezunu olup, %5.2'si hiç eğitim almamıştır. İşletme basma düşen 4,9 EİB'nin %54,5'inin ahi kaldığı ve işletmelerin %18 oranında yabancı işgücü kullandığı tespit edilmiştir. Kutlanılan arazîlerin %8"3,2rsi mülk arazidir. Ortalama tarla arazisi 10 ha, işletme arazisi ise 12 ha olarak bulunmuştur, işletme arazisi ortalama olarak 1 1,8 parça olup, bir parçanın büyüklüğü ise 1,02 hektardır. Mevcut ağıtların kullanımında %58.61ık atıl kapasite olduğu ve bunun ağıllarda 28 ila 35 arasında küçükbaş hayvan beslenmesiyle giderilebileceği tespit edilmiştir. Çiftçilerin %43,I*i traktör sahibi iken, dışardan ortalama traktör kiralanan gün sayısı 8,7'dir. Çiftçilerin %66'sı çiftlik gübresi ve %57'si tarımsal ilaç kutlanmaktadır. Çavdar, yulaf ve patates tohumlarında sertifikalı tohum kullanımına rastlanmamıştır. İşletmelerde bulunan ortalama hayvan varlığı 11,3 BBHB*dîr. Çiftçilerin %88Tinin sosyal güvenliği vardır. Çiftçilerin %55,8 borçlu bulunmakta ve borçlanılan oran balonunda en fazla %42 ile Ziraat Bankası ilk sıradadır. Çiftçilerin %54'ü kooperatiflere üyedir. En fazla üyeliği bulunan kooperatif %53,2 ile taran kredi kooperatifidir. 2005, 67 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE COMPARISION OF THE COSTS OF ORGANIC AND CONVENTIONAL PEACH PRODUCTION IN KARACABEY DISTRICT, BURSA PROVINCE Koray ER Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Asst. Prof.Dr. Avni BİRİNCİ The aim of this research is to compare the costs of peach produced organically and conventionally in Karacabey district, Bursa, and to determine the advantages and disadvantages of each production systems. In this research, four farms have been selected in Karacabey district: two farms producing organic peach have been selected by whole counting method and the other two farms producing conventional peach have been selected by an aim sampling method. The data collected from surveys belong to 2004 production season. In addition, this study used national and international literatures related to this subject, and obtained some numerical data from government agencies. According to the research results, the bad weather conditions occurred in the examined farms in 2004 production period, caused a very high yield decrease in both organic peach production and conventional peach production, %62,50 and %75,65, respectively. Thus, 2004 production yield per decare found 180 kg (4,5 kg per tree) in organic peach production, and 305 kg (8,8 kg per tree) in conventional peach production. The average peach price was 1,375 YTL/kg in organic farms and 0,975 YTL/kg in conventional farms. The gross margin of peach production was calculated 24,11 YTL/decare in organic farms and 31,03 YTL/decare in conventional farms. The establishment costs per decare were found to be 391,46 YTL for the first year, 216,42 YTL for the second year, 232,55 YTL for the third year and 22,82 YTL for the fourth year in organic farms, and 468,10 YTL for the first year, 332,42 YTL for the second year and 159,23 YTL for the third year in conventional farms. The production cost of peach per decare was found to be 287,17 YTL in organic farms and 420,73 YTL in conventional farms. The unit cost of peach was found to be 1,59 YTL/kg in organic farms, 1,38 YTL/kg in conventional farms. The net income of peach producers is calculated as -39,67 YTL/decare in organic farms, and -123,3 5 YTL/decare in conventional farms. 200S, 58 pages