Erzurum ili Aşkale ve Ilıca ilçelerinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinde etlik piliç (broiler) üretim dalının ekonomik analizi ve pazarlama durumu
Economic analysis and marketing situation of production branches of broiler in agricultural enterprises in Erzurum province's Aşkale and Ilıca districts
  1. Tez No: 170673
  2. Yazar: ASLI SAKLICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç işletmeleri, ekonomik analiz, kârlılık, maliyet, pazarlama durumu, Broiler Farms, economical analysis, profitability, cost, marketing situation. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada özellikle, Erzurum ilinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin broiler üretim dallan ele alınmış ve ekonomik durumları ortaya konulmuştur.. Erzurum ili Aşkale ve Ilıca ilçelerinde tespit edilen 36 tarım işletmesinde yer alan broiler üretim dallarından oluşan 3 farklı kapasite grubunda yürütülen çalışmada, işletmelerin üretimle ilgili genel durumları, üretim dallarının teknik özellikleri, toplam gelirleri, üretim masrafları, net gelirleri, brüt marjları, birim canlı ağırlık maliyetleri ve girdilerin masraflar toplamı içindeki payları tespit edilerek değerlendirilmiştir. Üretim dallarının yılda besi devresi sayısı ortalama 6 olarak bulunmuştur. Civciv ölüm oranlan; yaz dönemi için ortalama %3, 66, kış dönemi için ortalama %8,88 olarak belirlenmiştir. Besi süresi ortalama 45 gün/devre, yemden yararlanma oranı ortalama 1,85 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada üretim dallarının gelir ve giderleri belirlenmiş olup, toplam gelirleri ortalama 19 332,28 YTL olarak bulunmuştur. Toplam gelirin üretim dalı ölçeği arttıkça arttığı, bu nedenle işletmelerin büyük ölçekle çalışmalarının daha kârlı olacağı tespit edilmiştir. İşletmelerin ortalama üretim masrafları 24 811,45 YTL olarak hesaplanmıştır. Broiler üretim dallan ortalama brüt marjları ve net gelirleri ise sırasıyla 8 504,17 YTL ve -5 479,17 YTL olarak saptanmıştır. Broiler üretim dallarının birim canlı ağırlık maliyetleri ise ortalama 0,253 YTL/kg bulunmuştur. Birim canlı ağırlık maliyetinin üretim dalı ölçeği arttıkça azaldığı, genel olarak üretim dalı ölçeği büyüdükçe girdi unsurlarının daha rasyonel kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede araştırma yöresindeki tarım işletmelerinin etlik piliç (broiler) üretim dallarının mevcut sorunları belirlenerek sorunların çözümüne yönelik kimi öneriler getirilmiştir. 2005, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
In this survey, branch of broiler in agricultural enterprises in Erzurum province's Aşkale and Ilıca districts were sampled and the economical situations were determined. This study was conducted on three groups of capacity which consisted production branches of broiler of 36 agricultural enterprises in Aşkale and Ilıca districts of Erzurum. Production status, technical characteristics of production branches, total income, production costs, net incomes, gross margin, unit body weight costs and percentage of input costs to total costs were detennined and evaluated. The number of annual feeding period was average six. Average mortality ratio for chicks; for summer period 3, 66 % and for winter periods 8, 88% and average feeding times 45 days and feed consumption rate 1, 85. In this study, incomes and expenses of production branches of broiler were determined. Total incomes of production branches average 19 332, 28 YTL were evaluated. It was observed that total incomes rose as the size of production branches rose. Consequently, in general bigger the size of the more profitable function attained. Average production costs 24 811, 45 YTL, respectively. Average gross margin and net incomes of production branches of broiler 8 504, 17 YTL and -5 479, 17 YTL, respectively. Average unit body weight costs 0,253 YTL/kg. It was observed that the unit body weight cost decreased as the size of the production branch rose and in general the bigger the size of the production branch the more the productivity in the input use attained. In this frame, presence problems of production branches of broiler in agricultural enterprises in Erzurum province's Aşkale and Ilıca districts were found out exactly and some suggestions to solve the problems were given. 2005, 76 Pages