Betonarme kirişlerin çelik L profil ve lamalarla eğilmeye karşı güçlendirilmesi
Strengthening with steel L profile and flat bar of reinforced concrete beams against bending
  1. Tez No: 170679
  2. Yazar: EBRU TAŞLIBEYAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYLA AMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme kiriş, güçlendirme, çelik L profil, çelik lama, eğilme dayanımı, Reinfoced concrete, strengthen, steel L profile, steel flat bar, bending resistance 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi BETONARME KİRİŞLERİN ÇELİK L PROFİL VE LAMALARLA EĞİLMEYE KARŞI GÜÇLENDİRİLMESİ E.EbruTAŞLIBEYAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Ayla P. Amil Yapılar kullanım amacı ve yapım tekniği bakımından günün koşullarına uygun olarak tasarlanır ve inşa edilir. Yapıların amacından farklı bir biçimde kullanılmak istenmesi veya yeni teknolojilerle değişen koşul, kural ve yönetmelikler dolayısıyla kontrol edildiğinde, bazı elemanların veya bütün taşıyıcı sistemin yetersiz kaldığı görülebilir. Yapı taşıyıcı sistemleri, öz ağırlık, ilave ağırlıklar, hareketli yükler, deprem ve rüzgar etkileri, sıcaklık değişmeleri, büzülme, sünme, mesnet çökmeleri, çarpma, infilak, patlama, dış ortam etkileri, yaşlanma, yorulma ve yangın gibi etkilere maruz kalabilirler. Bu etkiler yapıda bazı kusur, kalite ve özellik kayıpları meydana getirebilir. Böyle bir yapıyı kullanmaya devam etmek, ancak taşıyıcı sisteminin bazı elemanlarının ya da tümünün onarılması ve/ veya güçlendirilmesiyle mümkün olur. Elemanlarda, taşıyıcı sistemde görülen yetersizlikler için uygun güçlendirme yöntemi saptanmalı ve bu işlem sonrasında meydana gelecek yeni davranış biçimi göz önüne alınarak yeni yüklerin güvenle taşınabileceği gösterilmelidir. Bu çalışmanın amacı, betonarme kirişlerde güçlendirme yöntemlerinden biri olan çelik L profil ve lamalar kullanılarak güçlendirmenin gerçekleştirilmesi ve güçlendirilmiş kirişleri referans elemanlarla karşılaştırarak uygun enkesitlerin belirlenmesidir. Bu amaçla, birinci bölümde beton, betonarme davranışı, kirişlerde hasar çeşitleri, onarım ve güçlendirme uygulamasında kullanılan malzemeler ve uygulanacak yöntemler, ikinci bölümde konuyla ilgili Türkiye'de ve dünyada yayınlanmış çalışmalardan düzenlenmiş kaynak özetleri verilmekte, üçüncü bölümde kiriş üretiminde kullanılan materyal ve yöntem, dördüncü bölümde ise, farklı elemanlarla güçlendirilen betonarme kirişlerin eğilme davranışları karşılaştırmalı olarak incelenmekte, beşinci bölümde ise çalışma bulguları değerlendirilmektedir. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinden, çelik L profillerle güçlendirme yönteminin referans kirişlere göre önemli dayanım artışı sağladığı, lama boyutu ve aralığının uygunluğunun ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği, aralıklarının geniş ve enkesitinin küçük olması halinde güçlendirmedeki etkinliğinin dikkate değer olmadığı görülmüştür. 20İ5, 82 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STRENGTHENING WlTH STEEL L PROFILE AND FLAT BAR OF REINFORCED CONCRETE BEAMS AGAINST BENDING E. Ebru TAŞLIBEYAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. Ayla P. AMİL Each building is projected and built, suitable as condition of time, whether it is using form or construction technique. Then because of wanting to use different shape of buildings or when buildings are controlled due to condition, rule and regulation change, some member or whole carrying system can be looked insufficient. Or carrying systems of buildings can be subjected to effects such as self weight,addition weight, active weight, effect of earthquake or wind, change of outside condition effect, getting old or getting tired, shrinkage, crip. Because of these effects, some defects, loss of quality and special feature can become İn carrying system of buildings. To go on using such as building can be possible when some member of carrying system of this building si repaired and/or strengthened. For insufficiencies which are seen in carrying systems, suitable strengthen method must be set and after this operation, it must be showed that new loads can be carried with safe by taking into consideration new behavior shape which can be seen. The purpose of this study is to investigate with comparison, by applying different support method on damaged reinforced concrete beams and to determine the best strengthen application for bending capasity of the beams. For this purpose, concrete, reinforced concrete behavior, damage kind of the beams, repair and strengthen technique and materials are given in chapter one. Source summary about repair and strengthen technique which was taken from Turkish and foreign articles are given in chapter two. Materials and methods which was used when the beams was produced are given in chapter three. In fourth chapter, bending behavior of reinforced concrete beams which was strengthened with different techniques was determined with comparison. In fifth chapter, results obtained from this study are evaluated. It was seen with evaluating from results which were found, strengthen application with steel L profile according to reference beams ensured increase at resistance, size and interval suitability of flat bar must be investigated detailled and it was seen that, when interval is wide and has have small width cross sectional area effectiveness of strengthen isn't important. 2005, 82 pages