Farklı şekil ve oranda sarımsak (Allium sativum L.) ilavesinin yoğurdun bazı özellikleri ve raf ömrüne etkisi
The effect of different ways and levels of garlic (Allium sativum L.) addition on some properties and self-life of yoghurt
  1. Tez No: 170690
  2. Yazar: ENGİN GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SONGÜL ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğurt, sarımsak, antimikrobiyal etki, mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz, raf ömrü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI ŞEKİL VE ORANDA SARIMSAK (Allium sativum L.) İLAVESİNİN YOĞURDUN BAZI ÖZELLİKLERİ VE RAF ÖMRÜNE ETKİSİ Engin GÜNDOĞDU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Songül ÇAKMAKÇI Bu araştırma, %0.5 ve %1 sarımsak içeren set ve stirred yoğurtların depolama periyodu boyunca çeşitli özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca piyasada sürekli olarak set ve stirred sarımsaklı yoğurt bulunabilirliği araştırılmıştır. Depolama süresince, (1, 7, 14, 21 ve 28. günler) 4±l°C'de muhafaza edilen yoğurtların bazı mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik bakteri (TAMB), koliform, Streptococci, Lactobacilli ve maya ve küf sayılan), fiziksel ve kimyasal (pH, asitlik, kurumadde, yağ, protein, asetaldehit, serum ayrılması, uçucu serbest yağ asitleri ve viskozite) ile duyusal özellikleri incelenmiştir. Muhafaza süresince örneklerin hiçbirinde koliform bakteri ve kontrol grup (sanmsaksız örnek) hariç set ve stirred gruplarda (%0.5 ve %1 sarımsaklı) maya ve küfe de rastlanmamıştrr. Diğer mikroorganizma sayılan arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Duyusal değerlendirmelerde set tipi yoğurtlann stirred tipi olanlardan daha çok beğenildiği, sarımsak oranlarının statistiki olarak önemli olmadığı ortaya konulmuştur. Sarımsak ilavesinin yoğurtların asitlik, yağ, protein ve asetaldehit miktarları üzerinde etkisiz olduğu, muhafaza süresince genel olarak yoğurtların beğenilirliğinin azaldığı, kontrol grupta 7 günlük muhafazanın, sarımsaklı çeşitlerde 28. güne kadar güvenle tüketilebileceği ortaya konulmuştur. 2005, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT WAYS AND LEVELS OF GARLIC (Allium sativum L.) ADDITION ON SOME PROPERTIES AND SELF-LIFE OF YOGHURT Engin GÜNDO?DU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Songül ÇAKMAKÇI This study was made to determine some properties of set and stirred yoghurts, containing 0,5% and 1% garlic, during the storage period. Furthermore the availability of yoghurt with garlic in the market was researched. Some microbiological (total aerobic mezophilic bacteria (TAMB), coliform, Streptococci, Lactobacilli and yeast and mould counts), physical and chemical (pH, acidity, dry matter, fat, protein, acetaldehyde, syneresis, volatile free faty acids and viscosity) and sensitivity analyses of yoghurts stored at 4±1°C were carried out on days 1, 7, 14, 21 and 28 of the storage period. Coliform bacteria in none of the samples, yeast and mold were not also found in set and stirred groups (with garlic %0.5 and %1) except the control group (sample without garlic) during the storage period. Difference between microorganism counts of control and other groups were not statistically significant. Sensitivity analyses showed that set type yoghurts were favored more than stirred type yoghurts and garlic level in yoghurts were statistically insignificant. In addition, this study showed that garlic addition had no effect on acidity, fat, protein and asetaldehyde levels of the yoghurts and that the attraction of yoghurts to consumers decreased during the course of storage. It was also shown that control group could be safely consumed up to day 7 of the storage while garlic groups could be safely consumed up to day 28. 2005, 75 pages Keywords; Yoghurt, garlic, antimicrobial effect, microbiological, physical, chemical, and sensorial analysis, self-life 11