Vitamin E ve farklı depolama şartlarının kavurmanın lipid oksidasyonu ile renk ve duyusal özelliklerine etkisi
The effect of vitamin E and different storage conditions on lipid oxidation and colour and sensory properties of kavurma
- Tez No: 170691
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavurma, Vitamin E, TBARS, a* ve b* değeri, Depolama
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi VITAMIN E VE FARKLI DEPOLAMA ŞARTLARININ KAVURMANIN LİPİD OKSİDASYONU İLE RENK VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mahmut ADIGÜZEL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. M İrfan AKSU Araştırmada geleneksel bir Türk et ürünü olan kavurmanın lipid oksidasyonu, renk değerleri ve duyusal özelliklerine vitamin E, depolama sıcaklığı ve depolama süresinin etkilen incelenmiştir. Bu amaçla Oppm, 50ppm ve lOOppm vitamin E ilaveli üç grup kavurma üretilmiş, üretilen kavurmalar dilımlenip-vakum ambalajlanarak 4±0.5 ve 10±0.5°C'lerde 90 gün depolanmıştır. Depolamanın 0., 45. ve 90. günlerinde örneklerin TBARS değerleri ile kavurma et ve yağının L*, a* ve b* değerleri belirlenmiş, depolamanın sonunda ise duyusal analiz yapılmıştır. Kavurmanın TBARS değeri üzerine vitamin E seviyesinin (pO.01), depolama süresinin (pO.01) ve depolama sıcaklığının (p0.05). Depolama sıcaklıkları da kavurmaların duyusal özelliklerini etkilememiştir. 2005, 52 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF VITAMIN E AND DIFFERENT STORAGE CONDITIONS ON LIPID OXIDATION AND COLOUR AND SENSORY PROPERTIES OF KAVURMA Mahmut ADIGÜZEL Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. İrfan AKSU In this study, the effect of vitamin E (a-tocopherol), storage temperature and storage period on the lipid oxidation, colour values and sensory properties of Kavurma, a traditional Turkish meat product, were investigated. For this reason, vitamin E added-Kavurma, at different levels three groups kavurma (Oppm, 50ppm and lOOppm vitamin E) were produced, sliced, vacuum packed, and stored at 4±0.5°C and 10±0.5°C for 90 days. On the 0th, 45th and 90th days, TBARS values and L*, a* and b* values of kavurma meat and fat were determined, and sense-analysed at the end of storage.