Rapd markörleri ile Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bazı mısır genotiplerinin karakterizasyonu
Characterisation of corn genotypes grown in mediteranian region with rapd markers
- Tez No: 170728
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMEL SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: RAPD-PCR, Mısır (Zea mays), Genetik Benzerlik, DNA, Polimorfizm, RAPD-PCR, Corn (Zea mays), Genetic Similarity, DNA, Polymorphism 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RAPD MARKÖRLERI İLE AKDENİZ BÖLGESİ'NDE YETİŞTİRİLEN BAZI MISIR GENOTIPLERININ KARAKTERIZASYONU SUNAY SALKIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard.. Doç. Dr. Emel SÖZEN 2005, 55 sayfa Bu çalışmada; Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen P-3165, P-3394, Vero, Luce, OSKK-596 ticari mısır (Zea mays) çeşitlerinin genetik karakterizasyonunu RAPD- PCR tekniği ile belirlendi. Kullanılan 9 farklı RAPD primerinden toplam 75 markör bant elde edildi. Bant profilleri Jaccard eşitliği ile değerlendirilerek aralarındaki benzerlik değerleri hesaplandı. Çeşitler arasındaki genetik benzerlik değerleri 0.383 ile 0.561 arasında bulundu. Kümeleme analizli yapılarak dendrogram çizildi. Dendogramda 2 ana küme ve iki alt küme oluştu. Sonuçlar aynı tohum firmasında üretilen tohum çeşitlerinin aynı grupta yer aldığını gösterdi. Ayrıca bu çalışma ile, bu çeşitler arasındaki polimorfizmin belirlenmesini sağlayan ve çeşide özgü olan tanımlayıcı primerler belirlendi. Sonuç olarak farklı isimler altında satılan bu 5 ticari mısır çeşidinin genetik olarak da farklı oldukları gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CHARACTERISATION OF CORN GENOTYPES GROWN IN riON WITH RAPD MARKERS SUNAY SALKIN Anadolu University Graduate School of Sciences Biology Program Supervisor: Asist. Prof. Dr. Emel Sözen 2005, 55 pages In this study, genetic characterisation of P-3165, P-3394, Vero, Luce and Tareks OSSK-596 corn varieties grown in Mediterranian region was determined by using RAPD_PCR technique. Total of 75 marker bands were obtained from 9 different RAPD primers. Similarity values were calculated with evaluating band profiles with Jaccard's coefficient. Genetic similarity values were found between 0.383 and 0.561. A dendrogram was drawn by cluster analysis. Two main cluster and two sub clusters were identified in this dendrogram. Results showed that corn varieties generated by the same company were in the same cluster. In addition, this study determined genotype specific identifying primers which provide polymorphisms between these varieties. As a result, it was shown that these 5 commercial corn varieties sold under different labels were genetically different.