Beton dayanımının standart, tahribatlı, yarı-tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle belirlenmesi
Determination of concrete strength by standard, destructive, semi-destructive and nondestructive methods
- Tez No: 170727
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KAMBİZ RAMYAR, PROF.DR. MUSTAFA TUNCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton Dayanımı, Standart Testler, Karot, Sesüstü Atım Hızı, Beton Çekici, Çekip-çıkarma, Olgunluk, Concrete Strength, Standard Tests, Core, Ultrasonic Pulse Velocity, Rebound Hammer, Pull-out, Maturity 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
ÖZET Doktora Tezi BETON DAYANIMININ STANDART, TAHRİBATLI, YARI- TAHRİBATLI VE TAHRİBATSIZ YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ ÖMERARIÖZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mustafa TUNCAN II. Danışman : Doç. Dr. Kambiz RAMYAR 2004, 233 sayfa Beton üzerinde uygulanan en önemli kalite testi betonun kalitesi ve diğer önemli özellikleri hakkında önemli bilgiler veren basınç dayanımı testidir. Bu testlerin sonuçlarının tasarımda kullanılan dayanım değeri ile karşılaştırılması yoluyla kalite denetimi yapılmaktadır. Standart testler betonun potansiyel dayanımı hakkında bir fikir vermekte ancak sahadaki betonun sıkıştırılması ve kür koşulları farklı olabileceğinden yerinde beton dayanımını iyi temsil edemeyebilmektedir. Karot yöntemi yerinde beton dayanımlarının belirlenmesi için en güvenilir yöntemlerden biri olmasına rağmen, tahribatlı bir test yöntemi olduğundan uygulanabilirliği kısıtlıdır. Yerinde beton dayanımlarının belirlenmesi sadece tasarım hesapları açısından değil, aynı zamanda iyi bir iş planlaması açısından da önemlidir. Mevcut çalışmada, farklı beton karışımlarından üretilen beton numuneler üzerinde standart silindir ve küp basınç dayanımı testleri, karot dayanımı testleri yapılmış, sesüstü atım hızı, beton çekici, çekip çıkarma ve beton olgunluk yöntemleri kullanılmış, elde edilen sonuçlar beton dayanımlarının imalat esnasında ve sonrasında en uygun şekilde belirlenebilmesi için analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DETERMINATION OF CONCRETE STRENGTH BY STANDARD, DESTRUCTIVE, SEMI-DESTRUCTIVE AND NONDESTRUCTIVE METHODS ÖMER ARIÖZ Anadolu University Graduate School of Sciences Civil Engineering Program Supervisor : Prof.Dr. Mustafa TUNCAN Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Kambiz RAMYAR 2004, 233 pages The most important quality test on concrete is the determination of compressive strength that indicates the quality and gives an idea about the other important properties of concrete. The results of the standard tests are compared with the values used in design calculations and the quality is controlled. Standard tests give an idea about the potential strength of concrete but they may not represent in situ strength of concrete due to the differences between the compaction degree and curing conditions of concrete and those of standard samples. Core method is the most reliable method for determination of in situ strength of concrete but it is a destructive test and therefore, the applicability of the test is limited. In situ strength is also important for the planning of the construction works. In the present study, the results obtained from standard tests, core tests, ultrasonic pulse velocity tests, rebound hammer tests, pull-out tests and maturity methods were analyzed for the determination of concrete strength during the construction stage and at the later ages.