Türk hazır giyim işletmelerinde ürün tasarımı ve bu süreç içerisinde moda tasarımcısı
Product design process in Turkish ready to wear companies and fashion designer in this process
- Tez No: 170739
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIDIKA BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Hazır Giyim, Türk Hazır Giyim Sektörü, Tasarım Süreci, Moda, Moda Tasarımcısı, Ready to Wear, Turkish Ready to Wear Sector, Design Process, Fashion, Fashion Designer
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Y7üksek Lisans Tezi TÜRK HAZIR GİYİM İŞLETMELERİNDE ÜRÜN TASARIMI SÜRECİ ve BU SÜREÇ İÇERİSİNDE MODA TASARIMCISI Esra VAROL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstriyel Sanatlar Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Sıdıka BİLGEN 2004, 68 sayfa Bu tezin ilk bölümünde, Türk hazır giyim sektörünün önemi, yapısı, üretimi, ihracatı ve ithalatı ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, hazır giyim işletmelerinde giysi tasarımı süreci ele alınmış, tasarım sürecinde yapılan işlemler, tasarımı oluşturan elemanlar ve giysi tasarımında uyulması gereken prensipler açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise tasarım sürecinde moda ve moda tasarımcısı konuları üzerinde durulmuş, tanımı ve çeşitli yönleriyle moda olgusu açıklanmış, moda ve giyim ilişkilendirilerek, giysi tasarımı sürecinde moda tasarımcısının yeri ve görevleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Hazır giyim işletmelerinde uygulanan araştırma yöntemi sonucunda elde edilen bilgiler, tezin bulgular bölümünde çizelgeler halinde sunulmuştur. Bu bilgiler ile tezin kaynak taraması bölümündeki bilgiler karşılaştırılarak tezin sonucu yazılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCT DESIGN PROCESS IN TURKISH READY TO WEAR COMPANIES and FASHION DESIGNER IN THIS PROCESS Esra VAROL Anadolu University Graduate School Sciences Industrial Arts Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sıdıka BİLGEN 2004, 68 pages In the first part of this thesis, general information about the importance, structure, production, export and import of Turkish ready to wear sector is presented. In the second part, the process of clothes design in ready to wear companies is examined, the steps of the design process, design elements and the principles of clothes design are explained. In the third part, fashion and fashion designer in the design process are emphasized, the concept of fashion and its definition are explained. Besides, while fashion and clothing are connected, the role and duties of fashion designer are examined elaborately in the process of clothes design. The information that's taken from the result of the survey applied in ready to wear companies are presented in tables in the findings part of the thesis. In the result of the thesis, this information is compared with the information in the literature review and some suggestions are given.