Döküm çamuru optimizasyonu
Optimizing of casting slip
  1. Tez No: 170750
  2. Yazar: BEYHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Döküm hızı, plastisite, çözünür tuzlar, kaolin, tane boyutu, Casting rate, plastisity, soluble salt, clay, kaolin, particle size
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
ÖZET Doktora Tezi DÖKÜM ÇAMURU OPTİMİZASYONU BEYHAN ÖZDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ferhat KARA 2005, 206 sayfa Seramik sağlık gereçleri üretiminde m ekanizasyonların artması ve basınçlı döküm proseslerine geçişle birlikte çamur performansının geliştirme ihtiyacı atmaktadır. Seramik sağlık gereçleri bünyelerinde aranan en önemli özellikler, üretimde şekillendirme süresini belirleyen döküm hızı ve sertleştirme süresi ile ürünün çalışılabilirliğini ve üretim firelerini belirleyen plastisitedir. Ancak döküm hızını ve çamur geçirgenliğini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar, genellikle plastisiteyi olumsuz etkiler. Bu tezde, çamurun diğer fiziksel özelliklerini de koruyarak, hem geçirgenlik hem de plastisite özelliklerini geliştirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, suda çözünen tuzların ilavesi ve iri tane boyutuna sahip kaolenlerin kullanımı araştırılmıştır. Sonuç olarak, düşük yoğunluktaki çamura suda çözünen tuzların ilavesiyle boşaltma yüzeyi kalitesini ve çamur plastisitesini bozmadan, yüksek döküm hızları elde etmenin mümkün olduğu görülmüştür. Ayrıca boşaltma sonrası kalıpta bekleme süresi %20'ye varan oranlarında azaltılabilmiştir. İri tane boyutuna sahip kaolenlerin ilavesi sonucunda döküm hızının artmasına rağmen, elde edilen kekin plastisitesinin üretimde çalışılamayacak kadar kötü olduğu görülmüştür. İri tane boyutuna sahip hammaddelerin, suda çözünen tuzlar ile kombinasyonu yapıldığında da plastisitede gelişme gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis OPTIMIZING OF CASTING SLIP BEYHAN ÖZDEMİR Anadolu University Graduate School of Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ferhat KARA 2005, 206 pages Improving the casting performance of sanitaryware slips becomes a necessity as the sanitaryware production becomes more mechanized and pressure casting system increases. Sanitaryware bodies follow a fairly predictable relationship between two desirable properties; casting rate which determines production output, and unfired strength and plasticity, which determine the product's ability to be finished and handled in the factory. However, plasticity is reduced when casting rate is increased. The objective of this thesis is to improve either without compensation other physical characteristic and increasing performance characteristics of slips is studied by using soluble salt and coarse kaolin. The additions of soluble salts to low solid content slip were increased casting rate without any draining problem. Also the resting time of cake at the mold were decreased nearly 20 percent after draining. Coarse kaolin addition increased casting rate, but cake plasticity was decreased down to unacceptable levels for production environments. Plasticity was improved small amount when coarse kaolin addition and salt addition were combined. However it wasn't sufficient for production conditions.