N-ras ve H-ras onkogenlerinin p53 ve MDM2 proteinlerinin sentezi üzerine etkilerinin DNA hasarlı kültür hücrelerinde araştırılması
Investigation of effects of N-ras and H-ras oncogenes on synthesis of p53 and MDM2 proteins in DNA-damaged cell lines
- Tez No: 170749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA SİVAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Apoptosis, Oncogen, N-ras, H-ras, p53, MDM2
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Doktora Tezi N-ras ve H-ras ONKOGENLERİNİN p53 ve MDM 2 PROTEİNLERİNİN SENTEZİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DNA HASARLI KÜLTÜR HÜCRELERİNDE ARAŞTIRILMASI EMEL ERGENE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. HÜLYA SİVAS 2005, 142 sayfa Bu çalışmada; ras transform hücrelerin DNA'larına, apoptosisi uyarmak için UV ışığı ile hasar verilerek, hücre döngüsünün düzenlenmesinde görev alan p53 ve onun regülatörü MDM2 proteinlerinin ekspresyonu ve apoptosis üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmalarda kullanılmak üzere, H-ras aktif 5RP7 fibroblastları ve insan N- ras aktif C025 miyoblastları seçilmiştir. UV ışığının farklı dozlarına maruz bırakıldıktan sonra hücre çekirdeklerinde ve morfolojisinde meydana getirdiği apoptotik değişimler AO/EB boyama yöntemi ile belirlenmiş ve DNA'larında meydana gelen fragmentasy onlar tespit edilmiştir. p53 ve MDM2 proteinlerinin ekspresyonlarını ve hücre içindeki lokalizasyonlarını belirlemek için, FITC işaretli özgül antikorlar ve Dapi çift işaretleme yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak; H-ras transformasyonu; fibroblast hücrelerinde p53'ün MDM2 tarafından parçalanmasıyla, UV ile uyarılan apoptosise karşı dayanıklılığı arttırırken; N-ras transformasyonunun, miyoblast hücrelerde p53'e bağlı apoptotik yolu uyardığı ve apoptosise duyarlı hale getirdiği görülmüştür. Anahtar kelimeler : Apoptosis, Onkogen, N-ras, H-ras, p53, MDM2
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF EFFECTS OF N-ras AND H-ras ONCOGENES ON SYNTHESIS OF p53 AND MDM2 PROTEINS IN DNA-DAMAGED CELL LINES EMEL ERGENE Anadolu University Graduate School of Sciences Biology Program Supervisor: Assist Prof. Dr. HÜLYA SİVAS 2005, 142 pages In this study, effects on N-ras and H-ras oncogenes on the synthesis of p53, pi 9 and MDM2 proteins in cell lines, DNA damaged by UV, were investigated. For this purpose, H-ras active 5RP7 fibroblast and human N-ras active C 025 myoblast w ere s elected. A poptotic c hanges o n c ell nuclei a nd morphology, after different UV dose treatment, were determined by AO/EB staining procedure. DNA fragmentation were detected. FITC-spesific antibodies and Dapi staining procedures were used to determine p53 and MDM2 protein expressions and their localization. As a result, H-ras transformation in fibroblast, UV induced apoptosis resistance increased by p53 degradation by MDM2. N-ras transformation in myoblast, UV induced apoptosis sensitivity increased by apoptotic way dependent on p53.