Afyonkarahisar'da mermer artıklarının depolanması
Stored of the marble waste in Afyonkarahisar
- Tez No: 213231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAVUZ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, mermer, artık, artık depolama, Afyonkarahisar, marble, waste, waste stored
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Afyonkarahisar bölgesi Türkiye'nin en önemli mermer endüstri merkezlerinden birisidir. ?sletilebilir toplam mermer rezervinin (3.872.000.000 ton) yaklasık % 3.5'ine sahip olan Afyon bölgesi toplam blok üretiminin % 9'unu sağlamaktadır. Değisik büyüklükte yaklasık 400 mermer isleme tesisine sahip olan Afyon, toplam plaka üretiminin ise % 19'unu gerçeklestirmektedir. Tüm bu üretim faaliyetlerinin bir sonucu olarak da, bu bölgede yılda 600.000 ton civarında mermer artığı açığa çıkmaktadır. Bu artıkların bir kısmı yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılırken, büyük bir çoğunluğu atılmaktadır. Atılan bu artıklar zaman zaman çevreye gelisigüzel bırakılmakta ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. ?scehisar-Afyon bölgesinde, üç farklı yerde mermer artığı depolama sahası bulunmaktadır. Organize Sanayi, Susuz Boğazı ve ?scehisar mermer ocakları civarında bulunan artık depolama sahalarına her türlü katı ve sulu mermer artığı depolanmaktadır. Susuz Boğazı ve ?scehisar mermer ocakları civarında bulunan artık depolama sahaları düzensiz depolama sahası özelliği gösterirken, Organize Sanayi depolama sahası düzenli depolama özelliğine sahiptir. Daha önceleri rast gele yerlere dökülerek görsel kirliliğe neden olan mermer artıklarının ekolojiye etkisi, bu depolama alanlarının faaliyete geçirilmesiyle minimum düzeye indirilmistir. Organize sanayi bölgesi mermer artıkları depolama sahasının çevreye olan etkisini azaltmak amacıyla, sahanın zemin özellikleri belirlenmis ve depolama alanının tabanına plastisitesi yüksek inorganik kil serilerek, geçirimsiz bir yüzey elde edilmistir. Depolama sahasındaki katı ve sulu mermer atıkların kimyasal analizleri yapılarak çevreye etki edecek bir kirlilik unsuru olup olmadığı incelenmistir. Yine çok ince mermer partiküllerinden olusan sulu mermer artıklarının tane boyut analizleri yapılmıs ve %70 inin 100 Q'un altında olduğu tespit edilmistir. Sızıntı suların ve içerdiği mikron boyutlu partiküllerin yer altı suyuna karısmasının önlenmesi amacıyla da çakıl drenaj tabakası içine 100 mm çaplı, delikli HDPE drenaj boruları yerlestirilmistir. Bu islemler sonucunda sulu mermer artıklarının yeraltı suyuna etkisi olup olmadığı, çevredeki yeraltı su kuyularından alınan su örneklerinin kimyasal analizleri ile ortaya konulmustur. Kimyasal analiz verileri ile aynı kuyuların 2000 yılındaki değerleri karsılastırılmıstır. Yapılan incelemeler sonucu yeraltı suyunda, mermer artıklarından kaynaklanan herhangi bir kirliliğinin olmadığı tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The area of Afyonkarahisar is considered to be the most important marble producing centers of Turkey. It has %3.5 capacity of the total usable marble reserves (3.872.000.000 tonnes) and it provides %9 of the total marble block production. In this area, there are around 400 marble factories of different sizes and capacities constituting % 19 of the total production capacity. As a result of such activity, 600.000 tonnes of marble extras are produced. While a big part of such extras are re-cycled to benefit the general economy of the country, other left over is considered to be as waste, Such wastes are often left in such a manner that they cause an environmental problem. There are 3 waste storage fields at the Iscehisar - Afyon area. In those storage fields all sorts of waste marble of various forms are pilled up. Such storage fields are located near The Organized Industrial Area, Susuz Bogaz and Iscehisar marble deposits. While those storage fields near the Susuz Bogaz and Iscehisar storage fields disorganized, the storage fields near the Industrial Area is much more organized. It is true to point out that prior to the foundation of those waste deposits, there has been a great ecological problem, however with such storage fields activity for the waste and left over, the impact on the environment and ecology has been minimized. The waste and left over of the marble production deposed at the site near the Organized Industrial Area had been structured in such a way that the basement of the storage fields had been covered with special materials to prevent any negative impact on the soil and consequently the ecology of the Area. Further more, a chemical analysis had been conducted on the hydrous and non hydrous wastes of the marbles deposits. Also, comprehensive tests and analysis of the particles of the left over of the above mentioned types of the marbles had been conducted thoroughly to assertain the impact on underground water arteries and the whole process proved to be as safe as it could possibly be.