Traverten artıklarından çimento bağlayıcılı kompozit taş üretimi
Production of cement binded composite stone by travertine wastes
- Tez No: 170768
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Suni Mermer, Kompozit Taş, Traverten, Mermer Artıkları, Artificial Marble, Composite Stone, Travertine, Marble Waste u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışmada; traverten ocakları ve işleme tesislerinde oluşan traverten artıklarından çimento bağlayıcılı plaka halinde kesilebilen kompozit taş üretimi konusu araştırılmıştır. Traverten artıklarından öncelikle 4-12 mm, 1-4 mm ve 0-1 mm olmak üzere üç farklı agrega fraksiyonu oluşturulmuştur. Bağlayıcı madde olarak TS 21 Beyaz Portland Çimentosu kullanılmıştır. 15x15x15 mm boyutlarındaki kalıplara vibrasyonla dökülen numuneler, 1 gün sonra kalıptan çıkartılarak kür tanklarında belirlenen kür süresi kadar bekletilmiştir. Deneylerde aynı karışımdaki numunelere 3, 7 ve 14 günlük farklı kür süreleri uygulanmıştır. Kür sürelerinin sonunda deney numunelerine öncelikle ultrases (ses geçirgenlik) deneyine tabi tutulmuş. Bu deneyin hemen ardından schmidth çekici ile numunelerin sertlikleri ölçülmüş sonrada basınç dayanımı deneyi yapılmıştır. Yapılan bütün çalışmalarda en iyi sonuç ağırlıkça çimento dozajının 500 kg/m3, su/çimento oranının %50 ve 14 günlük kürün uygulandığı K9 numunesinden elde edilmiştir. Bu numuneden elde edilen basınç dayanımı değeri 54,71 MPA, ultrases hızı 4,383 km/sn, Schmidth sertliği 37, ağırlıkça su emme oranı %4,53 ve aşınma dayanımı 12,28 cm3/50cm2'dir. K9 numunesinin, TS 213'e göre beton döşeme kaplama plağı olarak, TS 1910'a göre ise kaplama ve döşeme malzemesi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it was investigated that the production of composite stone which can be cut into slabs by using waste of travertine processing plants. First, three diffrent aggregate fractions were formed which were 4-12 mm, 1-4 mm and 0-1 mm. TS 21 White Portland Cement was used as binder material. Then, samples were moulded into moulds which were 15x15x15 mm in size. After then the samples were extracted from the moulds and cured for determined number of days. In the experiments, 3, 7 and 14 days of cure time were applied to cure the samples. At the end of the cure time, first, ultrasound experiment was made. Then hardness of the samples were measured by Schmidth hammer after than compressive tests were made. The best result of all experiments was obtained from the experiment of K9, which have 50% of water/cement ratio, 500 kg/m3 cement dosage and cured for 14 days. This sample has 54,71 MPa of compressive strenght, 4,383 km/s of ultrasound speed, 37 of Schmidth hardness, 4,53% of water absorption and 12,28 cm3/50cm2 of abrasion value. The sample of K9 can be used as concrete floor paving according to TS 213 and can be used for wall cladding and floor paving according to TS 1910.