Bir test ağında ortometrik yükseklikler ile elipsoidal yüksekliklerin karşılaştırılması
Comparison of the ellipsoidal heights and orthometric heights in a test network
- Tez No: 170769
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yükseklik, Ortometrik Yükseklik, Elipsoidal Yükseklik, Üç Boyutlu Dönüşüm Modelleri, Bursa- Wolf, Height, Orthometric Height, Ellipsoidal Height, Tree Dimension Models of Transforming, Bursa- Wolf u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Jeodezinin amacı; yeryüzünün tamamının yada bir bölgesinin belirli bir ölçekte haritasını yapmaktır. Bu haritalarda konum ve yüksekliğe ait bilgiler bulunmaktadır. GPS teknolojisinin gelişmesiyle konum ve yüksekliğe ait bilgiler daha kolay elde edilmektedir. Elde edilen bu bilgiler WGS84 sistemindedir. Yatay kontrol ağlarının dayandığı referans yüzeyi ise Hayford Elipsoidi ve ED50 (European Datum 1950) datumudur. GPS yöntemi ile elde edilecek noktaların koordinatlarının pratik uygulamalarında kullanılabilmesi için, yapılan ölçmelerin WGS84 datumundan ED50 datumuna dönüştürülmesi gereklidir. Jeodezik çalışmalarda ortometrik yükseklikler kullanılmaktadır. Bu çalışmada; GPS 'den elde edilen elipsoidal yüksekliklerin jeodezik çalışmalarda ortometrik yükseklikler yerine kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla bir test ağı oluşturulmuştur. Test ağına ait noktaların ED50 ve WGS84 sistemindeki koordinat elemanları bulunmuştur. Test ağına ait noktalardan değişik sayılarda eşlenik noktalar alınarak 3 Boyutlu 7 parametreli Bursa- Wolf dönüşüm modeli uygulanmış ve diğer noktalara ait ortometrik yükseklikler hesaplanmıştır. Bulunan bu değerler, ağa ait noktaların ED50 sistemindeki ortometrik yükseklikleri ile karşılaştırılmış, farklar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of geodesy is mapping of a definite or whole scale of the earth's surface. There is a lot of information related to position and height in these maps. Today, with the developments at GPS technology, information related with the position and height can be taken easily. All of this geodetic information taken with GPS is in the system of WGS84 ellipsoid. Reference frame which used horizontal networks is based on Hayford ellipsoid and ED50 system. In practical applications these information in WGS84 must be transformed the system of ED50. In Geodetic applications orthometric heights are used. In this study, a test network is established, to examine the use of ellipsoidal heights in geodetic applications, firstly, the coordinates of test points in WGS84 and ED50 systems are determined. Second, The different identical couples of test points transformed with tree dimonsions-7 parameters Bursa- Wolf model in different ways and orthometric heights belong to the others points were determined. These values were compared to the values of in ED50 system, than the difference these values are examined