Üçtepeler (Bünyan-Kayseri) traverten ocağının incelenmesi
Investigation of Üçtepeler (Bünyan-Kayseri)travertine quarry
  1. Tez No: 183715
  2. Yazar: ZİYA ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜL YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Traverten, Tekno-Mekanik, Mermer Üretimi, Kalite KontrolüI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÜÇTEPELER (BÜNYAN-KAYSERİ) TRAVERTEN OCAĞININİNCELENMESİZiya ALTAŞÇUKUROVA ÜNİVERİSTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Doç. Dr. Ergül YAŞARYıl: 2006, Sayfa: 71Jüri :Doç. Dr. Ergül YaşarDoç. Dr. Alaettin KılıçDoç. Dr. Suphi UralYrd. Doç. Dr. Ahmet M. KılıçYrd. Doç. Dr. İ. Altay AcarBu çalışmada, Kayseri (Bünyan) yöresi travertenlerinin tekno-mekaniközelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Kayseri ili Melikgazi ilçesi,Büyük Bürüngüz Köyü'nde bulunan Nurdal Mermer Madencilik Ltd. Şti.'ne ait olantraverten ocağı incelenmiştir.Çalışma sahasından alınan traverten numuneleri üzerinde, ÇukurovaÜniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Kaya ve Zemin Mekaniğilaboratuarlarında deneyler gerçekleştirilerek tekno-mekanik özellikler belirlenmiştir.Bu deneyler sonucunda, mekanik özelliklerden eğilme dayanımı 82,02 kg/cm2, darbedayanımı 7,40 kgcm/cm3, tek eksenli basınç dayanımı 378,10 kg/cm2, aşınmadayanımı 6,31 cm3/50 cm2 olarak bulunmuştur. Birim hacim ağırlığı 2,29 gr/cm3,ağırlıkça su emme oranı % 2,60, görünür porozitesi % 6,31, doluluk oranı % 88 veShore seleroskop sertliği 44,14 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISINVESTIGATION OF ÜÇTEPELER (BÜNYAN-KAYSERİ) TRAVERTINE QUARRYZiya ALTAŞDEPARTMENT OF MİNİNG ENGİNEERİNGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Ergül YAŞARYear: 2006, Pages: 71Jury : Assoc. Prof. Dr. Ergül YaşarAssoc. Prof. Dr Alaettin KılıçAssoc. Prof. Dr Suphi UralAssist. Prof. Dr. Ahmet M. KılıçAssist. Prof. Dr. İ. Altay AcarThis study interest in determining of tecno-mechanical properties ofKayseri marbles. In this intention, Nurdal Marble Mining Company?s quarry that arepresent Kayseri city were investigated.The samples taken from the marbles quarry were used for some experimentshad been realized at the Rock Mechanic and Soil Mechanic Laboratory of ÇukurovaUniversity Mining Engineering Department. Also techno-mechanical properties weredetermined. At the results of these tests, Kayseri travertine?s bending strength 82,02kg/cm2, stroke strength 7,40 kgcm/cm3, unconfined compression strength 378,10kg/cm2 values have determined. Density, water absorption, ratio, porosity, void ratioand shore schelerescope strength values have determined 2,29 kg/cm2, 2,6 %, 6,31%, 88 % and 44,14 respectively.Key worlds; Travertine, Tecno-Mechanical, Marble Product, Quality ControlII