Lokum kesme makinesi imalatı
Production of Turkish delight slicing machine
  1. Tez No: 170771
  2. Yazar: YAŞAR KILINÇKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GALİP SAİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lokum, Makine Donanımı. Paslanmaz Çelik iv, Turkish delight, Machine hardware, Stainless steel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
LOKUM KESME MAKİNESİ İMALATI ÖZET Üretici firmalar son yıllarda artan şekerleme talebini karşılamak amacıyla geleneksel üretim ve çalışma yöntemleri yerine çağın gerektirdiği teknoloji ve donanımları kullanarak çalışmaktadır. Günümüz teknolojisi bakımından gelişmekle olan ülkemizde hemen hemen her sektörde makineleşme ve otomasyonun giderek hızla arttığı görülmektedir. Önemli derecede insan sağlığı ile doğrudan ilgili olan gıda sektöründe, şekerleme ürünlerinin üretiminde Avrupa standartlarında daha hijyenik üretim imkanı sağlayacak olan makineleşmeye dikkat çekmek gerekir. Teknolojisi halen 20 yıl öncelere dayanan lokum kesme makinesinin, günümüz şartlarına uygun olarak yeniden dizaynı temel prensip alınarak bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Lokum sektöründe kullanılan lokum kesme makinesi 20 yıl önce yapılmış olup bu gün itibariyle talebi karşılayamamaktadır. Bu lokum makinesinin imalindeki temel amaç lokum sektörünün giderek artan ihtiyaçlarını karşılamak ve bu sektörü güç kazandırmaktır. Makine imalatı ile birlikte halen bir çok imalathane ve satış mağazalarında insan gücüne dayalı el makası ile kesim yerine daha seri bir şekilde çalışma imkanı sağlayarak imalathane sahipleri açısından ekonomik, zamandan tasarruf sağlayacak ve daha fazla üretim yaparak talepleri en kısa sürede karşılayabilmelerine katkıda bulunmaktır. Çalışanlar açısından da çok fazla efor sarf etmeden çalışma imkanı sağlamaktadır. Bu çalışmada, yukarıda bahsedilmiş olan faktörler göz önüne alınarak lokum sektörünün makineleşmesini sağlamak amacıyla otomatik lokum kesme makinesi imal edilmiştir. İmalat aşamasında insan sağlığı göz önünde bulundurularak çoğunlukla gıda sektöründe kullanım alanı bulan çelik ve paslanmaz çelik malzemeler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION of TURKISH DELIGHT SLICING MACHINE ABSTRACT Majority of companies utilize contemporary techniques for the production of sweet-delicatessen instead of using conventional techniques in order to compete with the demand from public. Delicatessen producers located in Afyon still utilizes conventional techniques,!. e. slicing and packaging by hand. Automation and machinery is becoming more important day by day in our country. As in any other food sector in sweet manufacturing the importance of hygiene is very important as a requirement for F.U regulations. The basis of this work is to manufacture a machine that will replace 20 year old technology by the use of modern design. Current machines used in this industry are not up to date and insufficient for the large amount of production. Therefore this machine is thought to fill the gap of demand and production and strengthen the industry. In order to follow the technology in this industry sweet/Turkish delight slicing machine was built. During the manufacturing of the machine, for the sake of public health, steels and stainless steels found in food industry were used to make the machine more hygienic.