Afyonkarahisar il merkezindeki RS noktalarının güvenilirliğinin araştırılması
To research the reliability of RS points in Afyonkarahisar downtown
- Tez No: 170799
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Geometrik Nivelman, Ortometrik Yükseklik, En Küçük Kareler Yöntemi, Geometrik levelling, Orthometric Height, Least Square Adjustment u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Jeodezinin amacı, küçük veya büyük yeryüzü parçalarının ölçülmesi ve onların harita ve planlar şeklinde ifade edilmesidir. Bu haritalar konum (x,y) ve yükseklik (z) bilgilerini içermektedir. Yükseklik, yeryüzündeki noktaların başlangıç noktası olarak kabul edilen sıfır yükseltiri yüzeye çekül doğrultusunda inilen dikin boyudur. Yükseklik belirlemede, her sistemin referans yüzeyine göre araziyi belirleme yöntemlerinde farklı fiziksel ilkeleri vardır. Bu ilkelere göre yükseklik belirleme yöntemleri geometrik nivelman, trigonometrik nivelman ve barometrik yükseklik ölçümü olarak ayrılmaktadır. Geometrik yükseklik ölçümü; yükseklik farkları bulunacak noktaların yatay gözlem düzlemine olan düşey uzaklıklarının farklarının bulunması prensibine dayanır. Bu çalışmada Afyonkarahisar İlindeki şehir içi nivelman noktalarının güvenilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla bir uygulama ağı oluşturulmuş, bu ağdaki nivelman noktalarım arasında geometrik nivelman yöntemiyle yükseklik farkları ölçülmüş ve ölçülere atmosferik ve ortometrik düzeltme getirilmiştir. Daha sonra EKK (En küçük kareler ) yöntemine göre ölçüler dengelenerek yükseklik farkları bulunmuştur. Dengelenmiş yükseklik farklarıyla dengelenmiş kotlar hesaplanmış, hesaplanan kotlar nivelman noktalarının mevcut kotlanyla karşılaştırılıp 1968 yılından günümüze kadar meydana gelen değişimler incelenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The science geodesy purposes measurements & modelling of large or small scale land pieces and presenting/illusturating in form of maps, plan views. These maps inculude horizantal coordinates (x and y) and height (z). Height, is the perpendicular distance of a point vertically above a reference surface. At height measurements, each system has its own pychsical principle to determinate land, related to reference surface. According to these principles, height measurement methods are divided as geometric leveling, trigonometric levelling and barometric height measurement. Geometric height measurement is based on differences of vertical distances of points to horizontal observation plane. At this study, the reliability of surveying polygons in Afyonkarahisar downtown is investigated. Accordingly, a test network established and by geometric levelling the height differences between the levelling points of this network are measured. Then ortometric and atmosferic correction is given to measurements. Afterwards the differences of heights determinated by at least square adjustment of measurements. Adjusted elevations are calculated by adjusted height differences. Calculated elevations are compared with present elevations and the changing since 1968 are investigated and commented.