Design and implementation of synchronized visual stimulation system for functional magnetic resonance imaging (FMRI) scanners
Fonksiyonel manyetik rezonans tarayıcı ile eşzamanlı çalışan görsel uyarım sisteminin dizaynı ve üretimi
  1. Tez No: 170838
  2. Yazar: BAKİ SERHAN KALSIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fMRI, fMRI düzeneği, MR tarayıcının eşzamanlı çalıştırılması, opto- elektronik, fMRI, fMRI setup, synchronization of MR scanner, opto-electronics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
V FONKSİYONEL MANYETİK REZONANS TARAYICI İLE EŞZAMANLI ÇALIŞAN GÖRSEL UYARIM SİSTEMİNİN DİZAYNI VE ÜRETİMİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, fonksiyonel magnetik rezonans görüntüleme ve diğer fonksiyonel beyin çalışmalarında kullanılan uyarım programlarıyla manyetik rezonans tarayıcı arasındaki eşzamanlı çalışma sorununu çözmektir. İki sistemin eş zamanlı çalıştırılması, duysal, işitsel ve beynin ön lobunda oluşan nöronal aktivasyonları MR'ın çalışmaya etkileşimi olmadan analiz edebilmek için yerine getirilmesi gereken önemli bir şarttır. Her iki sistemin eş zamanlı çalıştırılabilmesi için görüntü alınırken MR tarafından üretilen bir tetikleyici optik (ışık) sinyal mevcuttur. Bu tetikleyici optik sinyalin alınması optik alıcı ve kuvvetlendirici devreleri, bilgisayara giriş olarak uygulanması piyasada satılan bir dijital kartın Labview adlı programla programlanması yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Sistem ayrıca tümü MR uyumlu projeksiyon sistemi, denek cevap düğmesi ve kafa sargısı üzerine yerleştirilen ekran-ayna sisteminden oluşmaktadır. Gradyen sinyalleri optoizalatör devrelerinden geçirilerek aynı dijital karta bağlanmakta ve bilgisayara bilgi olarak aktarılmaktadır. Bu çalışma sonucu elde edilen sistem Siemens MR tarayıcılar için geliştirilmiş olup diğer marka tarayıcılar için kolaylıkla modifiye edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
IV DESIGN AND IMPLEMENTATION OF SYNCHRONIZED VISUAL STIMULATION SYSTEM FOR FUNCTIONAL MAGNETIC RESONANCE IMAGING (FMRI) SCANNERS ABSTRACT This study aims to solve a synchronization problem between an MR-scanner and the stimulation program used in functional brain studies as in fMRI. Synchronization is important for investigation of activation in the auditory, visual and frontal cortex without interference from the scanner's noise. To synchronize both systems an optical synch signal, generated by the scanner, is available. In order to detect these synchronization signal optical receiver and amplifier circuits are used and acquired by a commercial digital acquisition card by the help of Labview program. The system also includes an MR-compatible projection system, subject response button and screen-mirror system that is attached to the top of the head coil. The gradient signals are first passed through opto-isolator circuits and then acquired by the stimulation computer using the same DAQ Card. The system in this study was designed and implemented currently for Siemens MR scanners, but can be easily extanded to other scanners.