Elektromanyetik alanların etkileri
The effects of electromagnetic fields
  1. Tez No: 170899
  2. Yazar: TARKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN CORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Alan, Manyetik Alan, Elektromanyetik Alan, İletim Hatları, Cep Telefonları, Özgül Soğurulma Oranı (ÖSO). V, Electrical Field, Magnetic Field, Electromagnetic Fields, Transmission Line, Cellular Phones, Specific Absorption Rate (SAR). VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Teknolojinin gelişimi ve nüfusun artması ile birlikte elektrik enerjisine duyulan gereksinim ve çevremizdeki elektronik aygıtların sayısı artmaktadır. Dolayısıyla, insanların çevresini kuşatan elektromanyetik alanlar artmaktadır. Bu çalışmada, elektromanyetik alanların insan sağlığına olabilecek etkileri araştırılmıştır. Bu etkiler, çok düşük frekanslı (ELF) alanların etkileri ve radyo frekansı (RF) alanlarının etkileri olmak üzere iki bölümde incelenmiştir. Çok düşük frekanslı alanların etkileri ile ilgili yapılan çalışmalar, 3 -fazlı iletim hattının neden olduğu elektrik alan hesaplamalarını ve bu hesaplamalar yardımıyla iletim hattı altında istenen noktada elektrik alan hesaplayabilen görsel bir program oluşturulmasını, C.A.43 alan ölçme cihazı yardımıyla ölçümler yapılmasını ve elde edilen değerlerin limit değerler ile karşılaştırılmasını içermektedir. Radyo frekansı alanlarının etkileri ile ilgili yapılan çalışmalar ise Feko programı yardımıyla dokular içerisinde özgül soğurulma oram (ÖSO) değişiminin incelenmesini, cep telefonlarının neden olduğu elektrik alan ve güç yoğunluğu değerlerinin ölçülmesini ve baz istasyonu ve radyo vericisi yakınında yapılan ölçümleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Electromagnetic Fields The requirement for the electrical energy and the number of electronic devices in our environment increases with development of technology and the increase in the population. Therefore, electromagnetic waves surrounding people increase. In this study, the probable effects of electromagnetic fields on human health are researched. These effects are examined carefully in two parts which are extremely low frequency field effects and radio frequency field effects. The researches on extremely low frequency field effects include electrical field calculation caused by 3 -phase transmission line and constituting a visual computer program which can calculate electrical field any points under the transmission line by the help of this calculation, performing some measurements with C.A.43 field meter and comparing obtained results with limit values. The researches related to radio frequency field effects contain investigating specific absorption rate (SAR) variation inside tissues by the help of Feko computer program, measuring electrical field and power density strengths caused by cellular phones and measurements performed near the base station and radio transmitter.