Elektromanyetik alanların canlı organizmalara etkilerinin incelenmesi
Studying the effects of electromagnetic fields to the living organisms
  1. Tez No: 196875
  2. Yazar: ERCAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEYMURAZ ABBASOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik ve manyetik alan (elektromanyetik alan, EMA), biyomanyetoloji, elektrosmog.iii, Electric and magnetic field (electromagnetic filed, EMF), biomagnetology, electrosmog
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETMastır TeziErcan ÖNALnönü ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik MühendisliğiAna Bilim Dalı151 + xvii sayfa2005Danışman : Prof.Dr.Teymuraz ABBASOVnsanların hayatlarını elektriğin ve elektronik makinaların bir çok faydalarınıkullanmadan sürdüremeyecekleri düşünülebilir. Çağdaş hayatın bir gerçeği olarakevlerde, işyerlerinde ya da okulda elektriğin üretimi iletimi ve kullanılmasındankaynaklanan elektromanyetik alanlara (EMA elektrik ve manyetik alanlar ya da kısacaelektromanyetik alanlar) maruz kalırız.Biyomanyetolojinin prensipleri gereği, insan vücudunun manyetik özelliklerivardır. Tıpkı su ve hava gibi manyetik alan insan vücudunun gerekli bir parçasıdır.Dünyanın manyetik alanı ile insan vücudunun manyetik alanı arasında uyumlu biriletişim mevcuttur. Fakat bu harmoni yüksek voltaj, cep telefonları, her türlü iletim veyayın istasyonları gibi kaynaklar ile sık sık bozulan ve elektrosmog denilenelektromanyetik kirliliğin etkisindedir. Bu yüzden EMA'yı araştırdık ve onun muhtemeletkileri üzerine odaklandık.nsan sağlığı üzerine yapılan bazı çalışmalar EMA'ya maruz kalmanın çeşitlihastalıklara ve primer lösemi ile beyin kanseri gibi değişik kanser tiplerine etki ettiğinidestekleyen bir bağlantı kurabileceğini önermiştir.Fakat bunu biyolojik olarak açıklamak zor olduğundan ve araştırma sonuçlarınınbazen uyumsuz çıkmasından dolayı bazı bilim adamları EMA'ya maruz kalmanınkanser ile arasında kurulabilecek bir bağlantının gerçek olduğu kuşkusunuduymuşlardır.En çok kabul gören olgu ise EMA'nın insan sağlığına etki eder mi? etmezmi? Sorusu üzerine daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğudur. Bu konuda bazı hükümetleriiönemli ulusal çalışmalar başlatmıştır ve ilerleyen birkaç yılda önemli çalışma sonuçlarıelde etmeyi beklemektedirler.Dünya ve canlılar arasında kendiliğinden varolan (orijinal) elektromanyetikalanların bir dengesi ve bazı faydaları olmalarına karşın günümüzde EMA'ya maruzkalmanın sağlık yönünden ters etkilerinin olduğuna dair bazı bilgiler ve araştırmalarvardır. Bu tezdeki bilgiler elektromanyetik alana maruz kalmanın canlılara etkisiyönünden kaygıları ve belirsizlikleri anlamada bilimsel bir katkı sağlayabilecek bulgulariçermektedir. Bu tezin amacı günlük hayatta EMA'ya maruz kalma hakkında bilgilersağlamaktır. Tez bugüne kadar EMA ile değişik endüstrilerde kullanılan EMAkaynakları hakkında bulunmuş ve öğrenilmekte olan araştırmaları ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc ThesisErcan ÖNALnönü UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical and Electronics Engineering151 + xvii pages2005Supervisor : Prof.Dr.Teymuraz ABBOSOVABSTRACTIt can be considered that people can not continue their lifes without using a lot ofessentials of electricity and electronic machines. It is a modern fact of life that whetherwe are at work, at home, or at school, we are all exposed to Electromagnetic Field(EMF?s-electric and magnetic fields or electromagnetic field) produced by thegeneration, transmission, and use of electricity.According to the biomagnetology principles, human body has magneticproperties. Such as water and air, magnetic field is an essential part of human body. Theearth magnetic field and human body magnetic field comminicate to each other inharmony. But this harmony can be frequently destroyed by source of EMF pollutionlike high voltage, cellular phones, every types of transmission and broadcasting stationswhich is called electrosmog. For this reason we searched EMF study and we focused onits possible effect.Some human health studies suggest that there may be a link between exposure toEMFs and some sorts of diseases and certain types of a cancer, such as primarilyleukemia and brain cancer. Some scientists doubt that this apparent connection betweenEMF exposure and cancer is real, but it is difficult to explain biologically and becausethe research results are sometimes inconsistent. Most agree that more information isivneeded to resolve the issue about whether or not EMFs affect human health. Somegovernments have initiated a national EMF research effort and important study resultsare expected in the next few years.Although the original EMF between the earth and the alives has a balance andsome advantages, at present, we have some informations and research to determine ifEMF exposure causes adverse health effects. The information in this thesis should helpto understand the scientific basis for the concerns and the uncertainties about EMFexposure on alives. The purpose of this thesis is to provide information about EMFexposure in daily life. The thesis describes what researchers have learned (and have yetto learn) about EMF?s and identifies some sources of EMF?s in various industries.