Radyofrekanslı elektromanyetik alanların insan dokularına etkileri üzerine bir inceleme
An investigation about the effects of radioffrequency electromagnetic fields on human tissues
  1. Tez No: 197256
  2. Yazar: MEHMET YÜKSEKSÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radyofrekans, radyasyondan korunma, biyofizik, elektromanyetikkirlilik, elektromanyetik etkileşmeler, Radiofrequency, avoiding from radiation, biophysics, electromagneticpollution, electromagnetic interference
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Elektromanyetik radyasyonun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, son elli yılda,Radyofrekanslı (RF) dalgaların kullanım alanının genişlemesi ile birlikte, büyük biraraştırma konusu olmuştur. RF dalgalarının tabiatı çok iyi bilinmekle beraber, insanvücudunun karmaşık yapısı, bu etkilerin incelenmesini zorlaştırmaktadır. Bununlaberaber, yapılan deneysel ve teorik çalışmaların sonucunda, RF radyasyonunun insansağlığı üzerindeki etkileri konusunda kayda değer bulgular elde edilmiştir. Ancak,henüz bilinmeyen etkilerinin olabileceği konusunda da şüpheler mevcuttur.Bu tezin amacı, RF radyasyonu ile dokuların etkileşme mekanizmalarını teorik olarakortaya koymak, daha önce yapılmış deneysel çalışmalar neticesinde keşfedilen etkileribir araya getirmek ve radyasyondan korunma yöntemlerini açıklamaktır. Mobil telefonkullanımın yaygınlaştığı, TV ve radyo istasyonlarının çoğaldığı bu yıllarda, RFradyasyonunun insan sağlığı üzerindeki etkilerinin bilinmesi büyük önem arzetmektedir.Günümüze kadar yapılan araştırmalar, belirli bir seviyenin altındaki şiddete sahip RFradyasyonlarının insan sağlığı üzerinde ciddi bir olumsuz etkisinin olmadığınıgöstermektedir. Ancak, şiddetli radyasyonlara uzun süre maruz kalmanın bariz olumsuzetkileri mevcuttur. Bu nedenle, RF radyasyon kaynaklarına ulusal ve uluslar arası bazıstandart ve kısıtlamalar getirilmiştir. Bu standartlarla belirlenen şiddet limitleri insansağlığı için zararlı şiddetlerin çok altındadır. Bu nedenle, günlük hayatta maruz kalınanRF radyasyonlarını çok tehlikeli ilan etmek haksızlık, çok masum olarak nitelendirmekise yanlış olur.
Özet (Çeviri)
With the increasing use of Radiofrequency (RF) waves in recent five decades, the healtheffects of electromagnetic radiation is an important investigation subject. While the RFis well known, it is difficult to investigate the health effects of RF radiation, because ofthe komplex metabolism of human body. However, by the experimental and theoricalstudies, a lot of significant health effects of RF radiation have been discoveried. But,there are probabilities that RF can have much more adverse health effects.In this study, the adverse consequences by RF radiations have been evaluated and itsinteraction with tissues have been investigated. It is very important, in recent years, tohave knowledge about the effects of RF radiation, because of increasing use of mobilephones and increasing TV and radio stations.Investigations show that, there are no significant health effects of RF radiation at lowintensity. But, for a long exposure time at high intensity, there are some adverseconsequences. So, for the RF sources, there are national and international intensitylimits. For human exposure, as long as one is exposed to the radiation below thesestandards, there is no definite adverse effects of RF radiation for human health. So, it iswrong to say the RF radiation is very harmful. On the other hand, it is wrong to say RFenergy does not induce adverse health effects; it depends on frequency, intensity andexposure time.