Kalkonoid ve alnuston benzeri bileşiklerin sentezi ve fotokimyasal dimerleşme reaksiyonlarının teorik hesaplamaları
Synthesis of chalconoid like compounds and their [2+2] photodimerizations in solution and theoretical calculations
- Tez No: 170901
- Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kalkonoidler, Alnuston, Fotodimerizasyon, Dimerler, Teorik Hesaplamalar. V, Chalconoids, alnustone, photodimerizations, dimers, theoretical calculations VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışmanın birinci bölümünde Claisen-Schimdt reaksiyon mekanizmalarıyla dört farklı kalkon benzeri bileşik sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise bu bileşiklerin fotokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen dimerleşme ürünleri olan izomerlerin yapılan aydınlatılmış ve ek olarak, Hyperchem programı ile bileşiklerin muhtemel 11 izomerinin enerjileri hesaplanmıştır. Kinetik olarak meydana gelmesi muhtemel 11 izomerin bu çalışma ile paralel olarak Hyperchem programı ile kararlılıkları hem moleküler mekanik hem de yarı-empirik yöntemlerle hesaplanmıştır. Termodinamik bakımdan en kararlı ürünün yapı aydınlatılması ile elde edilen ürün ile aynı olduğu yargısına ulaşılmıştır. Aynı zamanda reaksiyonun kinetik olarak kararlılığı da yine Hyperchem programı ile incelenmiş ve ana ürünlerin baş-baş katılması sonucu oluştuğu yargısına ulaşılmıştır. Buradan elde edilen sonuçların deneysel verilerle paralellik gösterdiği görülmüştür. Yapı aydınlatma işlemleri Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi [200 MHz NMR (İD; % 13C, DEPT, APT, 2D; COSY, HETCOR, NOESY] infrared Spektroskopi (FT-Ht), Ultraviole Spektroskopi (UV), ve Kütle Spektrometrisi (LC-MS/MS) teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis of Chalconoid Like Compounds and Their [2 + 2] Photodimerizations in Solution and Theoretical Calculations In the first part of this work, four different chalconoid-like compounds were synthesized according to Claisen-Schmidt reactions. In the second part of the study, the synthesized chalconoid-like compounds were exposed to UV light to give photochemical dimerization reaction products. The structures of the synthesized monomers and dimers were identified. In addition, the energy of the possible 1 1 isomers of the synthesized compounds was calculated with Hyperchem software. The stabilities of these kinetically possible 1 1 isomers were calculated with both semi-empirical and molecular mechanical methods. The calculations showed the thermodynamically most stable product to be the experimental product the structure of which was identified by all the spectroscopic methods utilized. The kinetical stability of the reaction was investigated with Hyperchem program, and it was concluded that the main products of the photodimerization were formed by head-to-head addition reaction, which was in accordance with experimental findings. The structures of the synthesized compounds were identified by nuclear magnetic resonance spectroscopy (200 MHz NMR, ID: !H, 13C, DEPT, APT; and 2D: COSY, HETCOR, NOESY), Fourier-transform-infra-red (FT-IR) spectroscopy, ultraviolet absorption spectroscopy (UV), and liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC- MS/MS) techniques.