12 üyeli makrosiklik grup taşıyan yeni dioksim sentezi ve kompleks oluşumunun incelenmesi
The synthesis of a new vic-dioxime, containing twelve membered macrocyclic group and investigation of its complex formation
- Tez No: 170903
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: E)-Dioksim, Geçiş Metal Kompleksi, Makrosiklik Bileşikler, Şelatlar, Organometalik Bileşikler, Ferrosenler VI, E)-Dioxime, Transition Metal Complexes, Macrocyclic Compounds, Organometallic Compounds, Ferrocene, Chelate VII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada, literatürde kayıtlı olmayan makrosiklik grup taşıyan yeni bir (E, E) - dioksim ve bu yeni bileşiğin nikel(II) kompleksi sentezlendi. N,N'-Etilenbis[(ferrose- nilmetil)amin]'in (5), l,2-dinitro-4,5-bis(2-iyodoetoksi)benzen (4) ile reaksiyonundan 1,2- bis[2-(N, N'-etilenbis(ferrosenilmetil)okso]-4,5-dinitrobenzen (9) elde edildi ve bu bileşiğin indirgenmesi ile de diaminli bileşik (10) sentezlendi. Aromatik diaminli bileşiğin siyanojen-di-N-oksit ile reaksiyonundan (E,E)-dioksim (11) sentezlenerek, oluşan dioksimin nikel(II) katyonlan ile reaksiyonundan da bis(dioksimato)nikel(II) kompleksi (12) hazırlanmıştır. Elde edilen bileşiklerin yapılan İR, 'H-NMR, UV-vis ve MS spektral verileri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis of A New v/c-Dioxime, Containing Twelve Membered Macrocyclic Group and Investigation of Its Complex Formation In this work, (E, E)-dioxime, containing a new macrocyclic group and its nickel (II) complex were synthesized. l,2-bis[2-(N,N'-ethylenebis(ferrocenylmethyl)oxo]-4,5- dinitrobenzene (9) was prepared by the reaction of N,N'-ethylenebis[(ferrocenylmetyl) amine] (5) with l,2-dinitro-4,5-bis(2-iyodoethoxy)benzene (4). The reduction of this compound produced the diamine compound (10). A (E,E)-dioxime (ll)was synthesized by the reaction of the aromatic diamine compound (10) with cyanogen-di-N-oxide. Bis(dioximato)nickel(II) complex (12) was prepared by the reaction of the dioxime with nickel(II). The structures of the synthesized were identified by using IR, 'H-NMR, UV-vis and MS spectrometers.