Yere göre durağan uydularda yörünge eğiklik açısı ve iletişim sistemine etkisi
The inclination angle in geostationary satellites and its effects on communication
  1. Tez No: 170945
  2. Yazar: ÜMİT CEZMİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğik Yörünge, Eğimli Yörünge, Yörünge Eğikliği Açısı, Kapsama Alam VI, Inclined Orbit, Inclination, Footprint VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET 1963 yılından itibaren hızla gelişme gösteren uydu sistemleri, haberleşme alanının vazgeçilmezlerinden olmuştur. 2005 yılı başı itibariyle yere sabit yörüngede 250 civarında uydu ve bu uyduları kontrol için 40'a yakın yer kontrol istasyonu kurulmuştur[ESA, European Space Agency]. Aralarında, Ankara Gölbaşında bulunan Türksat Uydu Kontrol Merkezinin de bulunduğu bu kontrol merkezlerinin ana görevlerinden biri uyduları yörüngelerinde yere göre sabit tutmaktır. Böylece sabit antene sahip kullanıcılar kesintisiz haberleşme sağlayabilir. Türksat uyduları bulunduğu konumlardan dolayı maruz kaldığı bozucu etkiler nedeniyle doğuya (75° doğu boylamına) ve ekvator düzleminden sapma eğilimindedirler. Uyduların bu hareketlerini önlemek için, üzerinde bulunan ve uzaya gönderilmeden önce yüklene yakıtlar kullanılarak manevralar yapılır. Yörüngedeki bir uyduya yeniden yakıt yüklemek söz konusu olmadığından mevcut yakıtın ekonomik kullanılması son derece önemlidir ve ömrünü belirleyen en önemli parametrelerdendir. Bu çalışmada kuzey manevrası yapılmayan ve salınım yapmasına izin verilen bir uydu ele alınmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında böyle bir yörüngedeki yere göre durağan uydunun ekvator düzlemi ile yaptığı açı incelenmiş ve sonuçlar Türksat IB ve 1C uydularındaki verilerle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü aşamasında eğimli yörüngeye bırakılan bir uydunun haberleşmesi incelenmiştir. Sapma alanındaki değişim ve alıcıda oluşacak ileriye dönük işaret seviyeleri Matlab'da yazılan örnek kapsama alanı ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Inclination Angle In Geostationary Satellites And Its Effects On Communication Satellites, which are one of the indispensable equipment in communication market, has been developing since 1963 so fast. At the begining of 2005, there are almost 250 geostationary satellites in orbit and 40 control centers on the earth to control them[ESA, European Space Agency]. Türksat Satellite Control Center, one of the control centers, had establisted in Gölbaşı, Ankara. One of the missions of the control centers is keeping the satellites in orbit due to provide continuous communications. So that consumers can have quality in own applications by using fixed antennas. Due to perturbations act on the satellites, they cannot be stable in their orbits. Our satellites Türksat IB, 1C and Türksat 2A intent to move to 75° east stable longitude and through the nonequatorial plane because of the perturbations. In order to keep satellites in geostationary orbit some applications must be done, called maneuvres. In maneuvres fuel and oxidizer are used, and determine the life of the satellite. They are loaded on the sattellites while on earth. It is impossible to reload fuel on a satellite so it is very important to consume fuel economicly. In this study a satellite, on which north maneuvreus stopped and began its life in inclined orbit used as a reference. First part of the study is on inclination angle estimation. After that, the communication performance on a satellite, in inclined orbit, is studied. To do this, the change on a footprint of an satellite calculated.