Mançu geleneksel evinin dili ve anlamı
The grammer and the meaning of manchu traditional house
- Tez No: 170946
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mançu, Geleneksel Konut, Sentaktik Analiz, Anlam IV, Manchu, Traditional House, Syntactical Analysis, Meaning V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu tez Mançu geleneksel konutunu incelemektedir. Öncelikle literatür taramasıyla geleneksel Mançu konutunun dili ve mekan organizasyon kuralların araştırılmış ve Mançu geleneksel konutunun doğasında olan anlamını keşfedilmesi amaçlanmıştır. Çalışma dört bölümden oluşur: Birinci bölüm araştırmanın amacını, motivasyonunu ve geleneksel Çin konutlarının genel kavramlarını tanımlar. Üç kısımdan oluşan ikinci bölüm araştırmanın ana parçasını oluşturur: tezin akış diyagramı, tezde kullanılan yöntemlerin tanıtımı ve Mançu geleneksel konutunun analizi. Üçüncü kısımdaki analiz üç aşamada uygulanmıştır:. Mançu geleneksel konutunun mekân kompozisyonu Mançu geleneksel konutunun mekân organizasyonu kuralları. Mançu geleneksel konutunun doğasında bulunan kültürel anlam Üçüncü bölüm Mançu geleneksel evinin analizinden çıkartılan bulguları içerir. Dördüncü bölümde sonuçlar ve tartışmalar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Grammar and the Meaning of Manchn Traditional Hosise This thesis is a research on Manchu traditional house. By means of documentation study, this research first tries to explore the grammar of the traditional Manchu house and the rules of its spatial organization. And then tries to explore the meaning inherent in Manchu traditional house. The thesis is composed of four chapters: The first chapter is an introduction in which the motivation, purpose of the research and the general concept of Chinese traditional houses are defined. The second chapter is the main part of this research in which there are three parts: the flow chart of the thesis, the introduction of the methods applied in this thesis and the analysis on Manchu traditional houses. And in the third part, the analyses are carried out by three phases:. The spatial composition of the traditional Manchu house. The rules of the spatial organization of the traditional Manchu house. The cultural meanings inherent in the traditional Manchu house The third chapter deals with the findings derived from the analyses on Manchu traditional house. The forth chapter draws a conclusion and renders a discussion.