Bitümlü sıcak karışımlarda soyulma önleyici kimyasal katkı maddelerinin stabiliteye etkisi
Effects of anti stripping chemical additives to the stability in bitumunous hotmixes
  1. Tez No: 170947
  2. Yazar: ALPER DİLAVER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega, Bitüm, Soyulma, Bitümlü Sıcak Karışım VI, Aggregate, Bitumen, Strip, Bitumen Hot Mix VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Esnek üstyapıda kullanılan ve maliyeti yüksek olan bitümlü sıcak karışımın ömrüne etki eden faktörlerden biri de soyulma olayıdır. Soyulma olayı nedeniyle yol kaplamasının ekonomik kullanım ömründen önce bozulması, agrega kaynaklarının ve ham maddesi ithal bir ürün olan bitümün daha fazla tüketilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde soyulma olayının azaltılması ve kaplama özelliklerinin artırılması amacıyla soyulma önleyici katkılar kullanma yoluna gidilmektedir. Bu çalışma, Trabzon ili Maçka ilçesi Zigana Dağı Boğaşlı mevkiindeki agrega ocağından temin edilen agregalar üzerinde gerçekleştirilmiş ve katkı maddeleri olarak ROADMIX 4FS, DIAMINE HBG, WETFDC AD4F, ITERLENE IN/400H kullanılmıştır. Çalışmada, Karayolları Fenni Şartnamesi'nde belirtilen, ağır trafikli yollar, oto yollar, tırmanma şeritleri aşınma tabakası limitleri kullanılarak Marshall deneyleri gerçekleştirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects Of Antistrippimg Chemical Additives To The Stability In Bittimumous Hotmixes One of the factors that affect the life of bitumunous hotmix, which is used in flexible pavement and has a high cost, is strip. Deteriorition of road pavement before its economic life due to strip causes to high amount usage of aggregates and bitumen which is an expensive import raw metarial. For this reason, today strip preventing additives are used for reducing strip and increasing pavement properties. This study as made on the aggregates, which were taken from the quarry in the Trabzon- Maçka-Boğaşlı. ROADMI 4FS, DIAMINA HBG, WETFIX AD4F and ITERLENE IN400/H was used as additivies. In the study, abbrasion layer limits from ASTM for the high traffic roads, motorways, climbing lanes were used Marshall Test were made and results were compared