Bir üretim atölyesinde darboğaz problemlerinin benzetimle analizi
Analysis by simulation of bottleneck problems in a job shop production system
- Tez No: 170953
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMRULLAH DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Job shop, simulation, investment, machine bottleneck VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bilgisayar teknolojisi hızla gelişmekte ve etkisini bir çok alanda göstermektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda üretimi ve verimi arttırmak amacıyla darboğaz problemleri bilgisayar ortamına aktarılarak çözümler aranmaktadır. Bu amaçla piyasada bir çok benzetim programları mevcuttur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan benzetim, karmaşık problemlerin çözümü için uygun bir araç olarak görülmektedir. Benzetim tekniğinin amaçlarından biri yatırım stratejisiyle yöneticiye karar vermede yardımcı olmaktadır. Büyük sistemlerin sorunlarının çözümünde analitik yöntemler zor ve pahalı olmaktadır. Bu durumlarda sistemin bilgisayarda modeli kurulmakta, bu model üzerinde çeşitli stratejiler denenerek yapılacak yeni yatırım stratejisinin atölyenin durumunu nasıl etkileyeceği görülebilmekte ve çözüm önerileri ortaya konulmaktadır. Çalışmamızda, bir fabrikadaki talaşlı imalat atölyesi ele alınarak benzetim modeli kurulmuştur. Sipariş üzerine üretim yapmakta olan bu atölyede yaklaşık 120 tezgah, 50 çeşit iş, 2 forklift, yaklaşık 13 arastok bölgesi, bir montaj atölyesi, bir kalite kontrol laboratuarı, bir bakım onarım atölyesi, bir mamul ve hammadde bölümü, bir ısıl işlem atölyesi ve ambalaj bölümü bulunmaktadır. Kurulan modelle, kapasitenin artırılması için gereken tezgah sayısı gibi yatırım konularında, mevcut darboğazların yanı sıra üretim hattında yapılacak değişikliklerde ve yeni yatırımlar sonucu oluşabilecek darboğazların belirlenmesi gibi konularda karar mekanizmasına destek verecek bilgilerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Atölyenin benzetim modeli, SLAM II Benzetim dilinin geliştirilmiş şekli olan AWESIM benzetim dili kullanılarak yapılmıştır. Modelin temel verilerini oluşturan atölye bilgileri, işler (geliş aralıkları, işlem sıralan, işlendikleri tezgah ve tezgah gruplan, işlem süreleri, hazırlık süreleri gibi) ve tezgahlar (tezgah ad ve no lan) ile ilgili bilgilerdir. Veri toplama işlemi üretim hattı üzerinde kısmen geçmişe ait kayıtlardan alınmış, kısmen de atölyede gözlemleyerek gerçekleştirilmiştir. Bu bilgiler esas alınarak benzetim paketinin network modeli oluşturulmuş ve darboğaz oluşumunu önleyecek yatırım stratejileri incelenmiştir. Anahtar Kelime: Atölye tipi üretim, simülasyon, yatırım stratejileri, makina darboğazı
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysis by Simulation of Bottleneck Problems in a Job Shop Production System Development in computer and software technology fields has proved its effect on industrial field. Particularly, bottleneck problems in industrial can be transformed to computer by simulation programs to increase amount of production and productivity. Therefore, there are a lot of simulation programs. Currently, the simulation method is seemed to be suitable solution for complicated and large production line problems because analytical methods are more expensive or difficult than simulation technique for large systems. The most important aim of simulation technique is to help users to test investment strategies for investment decisions. Therefore, the model of system is constructed in computers and all strategies are tested to forecast how new investment strategies effect the job floor. In this study, job floor of a car spare parts manufacturing factory which works as job shop is considered for simulation model. There are 120 workbenches, 50 type jobs, 2 forklifts, 13 interval stock areas, an assembly line, a quality control laboratory, a maintenance shop, a heat treatment job, a product and raw material warehouse, and a packing department. The purpose of this model is to determine numbers of needed machine and to see the bottlenecks which may be constituted after new investment. AWESIM simulation language, improved model of SLAM II, is used to construct simulation model of job floor. Model was constructed by the data collected from job floor. The data, such as job name, job no, batch size, number of batches, route and operation knowledge, machine no, machine name, process time, preparation time, transport time, etc. collected from job floor by observing job floor and taking from entry. The presented case of job floor is investigated by simulation. The bottlenecks are determined and three strategies are tested to cope with bottleneck by model.