Veri ambarı yardımıyla bilgi tabanının oluşturulması
Building information base using datawarehouse
  1. Tez No: 170954
  2. Yazar: MEHMET DÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VASİF NABİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Ambarı, Karar Destek Sistemi, Yönetim Bilgi Sistemi. VI, Datawarehouse, Decision Support System, Management Information System. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Karar alma, kısa süreli veya stratejik olsun, güncel, etkili ve kesin veri gerektirir. Karar alıcı kimseler zamanlarının çoğunu veri toplama ve bütünleştirme için harcarlar. Yönetim bilgi sistemleri kullanarak, karar alıcılar zamanında gerekli bilgiyi sağlarlar. Bilgi ile çalışma“ne kadar”sorusundan daha çok“niçin”sorulan ile analitik olarak tanımlamr. Yönetim Bilgi Sisteminin amacı, yönetim birimlerine ilgili ve doğru bilgilerin zamanında ve en güncel haliyle sağlanmasını, kısa, orta ve uzun vadeli stratejik yatırımların ve faaliyetlerin planlanmasını ve günlük veri işleme çalışmalarının etkMiğinin artırılmasını ve yöneticilerin etkin ve hızlı karar vermesini destekleyecek bilgi oluşturma, işleme ve kullanma sistemini temin ermektir. Son yıllarda, operasyonel uygulamalar ve veritabanı teknolojileri iş süreçlerini yönetmede verimliliği arttırmıştır. Bugün lider işletmeler karar almak için operasyonel bilgi ile gelişmiş sorgulama ve raporlama ve çevrimiçi analitik uygulama kullanımını bir gelecek gereksinimi olarak görüyorlar. Gerçekten analizciler, müdürler ve yöneticiler bu teknolojileri ek ön sezgi olarak kullanarak, verimli ve etkili kararlar alıyorlar. Bugün, işletmeler rekabetçi avantaja bir adım atıyorlar. İşletmeler bilgi sistemlerini çevrimiçi (OLAP) uygulamalarında birleştiriyorlar. OLAP Council, satıcıların konsorsiyumu, OLAP tanımını şu şekilde ifade etmiştir:“ OLAP çözümleyicilere, idarecilere kullanıcılar tarafından bilinen işletmenin gerçek boyutunu karşılaştıracak ham veriden transfer edilen verinin mümkün olan çok geniş çeşidine hızlı, tutarlı, etkili erişimini sağlayan bir yazılım teknolojisidir.”
Özet (Çeviri)
SUMMARY Building Information Base Using Datawarehouse Decision making, either short term or as a strategy, requires accurate,effective and up- to-date data. Decision makers often have to spend most of their time for collecting data and consolidating it into the required structure and layout. The real task of decision making is threatened by such administrative tasks. Using management information systems (MIS), these decision makers are supplied with all the necessary information on time. Working with information is often described as anaytical with questions of type“why”rather than asking“how much”. For years, operational applications and database technology have improved productivity by managing business transactions. Now leading enterprises are taking the next step requirements, using advanced query and reporting and online analytical processing solutions to apply operational information to decision making. Facts now supplement intuition as analysts, managers, and executives use these technologies to make more informed, effective decisions. Today, enterprises are taking the next step toward competitive advantage. They are incorporating On_line Analytical Processing (OLAP applications in their information systems.) The OLAP council, a consortium of vendors, published the following of OLAP:“On-line analytical Processing is a category of software technology that enables analysts, managers and executives to gain insight into data through fast, consistent, interactive access to a wide variety of possible views of information that has been transformed from raw data to reflect the real dimensionality of the enterprise as understood by user.”